Najnovije vesti

ALARMANTNO UPOZORENJE PROFESORA KOČOVIĆA: Od sutra smo u LJUBIČASTOJ ZONI po broju zaraženih koronom na dnevnom nivou!
Foto: printscreen TV Hepi

crne prognoze

ALARMANTNO UPOZORENJE PROFESORA KOČOVIĆA: Od sutra smo u LJUBIČASTOJ ZONI po broju zaraženih koronom na dnevnom nivou!

Društvo

Od sutra smo u ljubičastoj zoni, a to je 101 do 250 zaraženih na 100.000 stanovnika. Kako stvari stoji, velikom brzinom idemo uzbrdo… kaže profesor Petar Kočović koji pomoću jedinstvenog matematičkog modela u svetu za praćenje pandemije koronavirusa predviđa kada će se završavati talasi epidemije u našoj zemlji.

To znači da ćemo se, prema prognozama profesora Kočovića, sutra naći u najgoroj zoni kada je u pitanju broj zaraženih koronavirusom na dnevnom nivou.

Kako je ranije objasnio profesor, Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) zemlje deli po zonama koje su označene bojama: zelena zona (od 0 do 15 zaraženih na 100.000), žuta zona (15-30 zaraženih na 100.000), crvena zona (30-50 zaraženih na 100.000), kao i ljubičasta zona (50+ zaraženih na 100.000 stanovnika).

Profesor Kočović navodi da su ostale države, a naročito Nemačka, pokazale da samo posebnim merama epidemija korona virusa može da se reguliše. Inače, njegov tim sastavljen je od matematičara i programera koji prate na dnevnom nivou stanje u 216 država.

Reč je o jedinstvenom matematičkom modelu u svetu za praćenje pandemije koronavirusa. Kako profesor Kočović objašnjava, on ima 5 modela za praćenje epidemije, ali je Gausova kriva najpoznatija.

– Za Gausovu krivu su potrebni samo podaci o zaraženim pacijentima na dnevnom nivou. Koristim podatke koje objavljuju Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje “Batut”. Ova tehnologija prilično pouzdano računa – upotrebiću pojam predviđa, kraj ciklusa, kao i vrhove… I ne samo za Srbiju, već i za sve zemlje – ispričao je ranije.

Podsetimo, danas je u našoj zemlji oboren rekord po broju zaraženih koronavirusom. Ukupno je u prethodna 24 sata potvrđeno 1.328 novih slučajeva, testirano je 9.690, a preminulo je 5 osoba. Na respiratoru je 39 pacijenata, hospitalizovano 210. Izraženo u procentima, u odnosu na broj testiranih zaraženo je 13.70 odsto.

Kurir.rs/Telegraf.rs

 Foto printscreen

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...