IZLOŽBA LEGENDARNOG FOTOGRAFA SRĐANA SULEJMANOVĆA SUKIJA: "Zdravo brate!" sutra u galeriji Progres
Foto: EPA/Mario Chiarappa

Čuveni srpski i svetski fotoreporter

IZLOŽBA LEGENDARNOG FOTOGRAFA SRĐANA SULEJMANOVĆA SUKIJA: "Zdravo brate!" sutra u galeriji Progres

Društvo -

Izložba našeg čuvenog fotografa Srđana Sulejmanovića Sukija (53), koji je preminuo krajem septembra i bio jedna od najboljih sportskih fotorafa u Evropi, biće otvorena sutra u 18 časova u galeriji "Progres".

foto: Suki EPA

Sulejmanović je bio jedan od retkih zvaničnih fotografa Formule 1, pored toga slikao je sve važne sportske događaje u svetu. Srđan je bio ne samo dobar čovek i fotograf, on je bio legenda svakog sportskog događaja.

Sve kolege, bez obzira iz koje zemlje su dolazili, naučio je da ga pozdravljaju sa "Zdravo brate", zato je izložba i nazvana "Zdravo brate". Na otvaranju će biti prikazan kratak intervju, a glumac Svetislav Goncić pročitaće poruku jednog od njegovih kolega i saradnika.

foto: Suki EPA

Među porukama koje su sastavile njegove kolege, tu je i ona od Kaia Fafanbaha iz Rojtersa.

- Brate moj, samo je mali broj prijatelja i kolega kao što si ti. Svaki put kada si nekome poklonio svoje srce postajao si i njegov pravi brat! Hvala ti što si nas tako bogato darivao, kako svojim prijateljstvom, tako i svojim fotografijama. Volim te! Zavuek Tvoj Kai, a ređala su se druga sećanja kolega iz svih delova sveta na dragog im Sukija, a Stoja Đordević je citirao i njegovu genijalnu izreku: "Od krvi vode ne biva" kada je hteo da naglasi neumitnost genetskog nasleđa.

foto: Suki EPA

Srđan Sulejmanović rođen je u Beogradu 1967. godine, a fotografijom je počeo da se bavi krajem osamdesetih.

foto: EPA/Srdjan Suki

Agenciji EPA pridružio se 1993. godine, od kada je pokrivao brojne događaje – rat na prostoru bivše SFRJ, rat u Iraku, aktivnosti pape, Svetsko i Evropsko prvenstvo u fudbalu, kao i druge sportske događaje širom sveta.

foto: Suki EPA

Izložbu su pomogli Grad Beograd - Sekretarijat za kulturu, Privredna komora Srbije, firma "Alma Quatro", galerija Progres, Dušan fusion Tucaković i njegovi prijatelji i kolege.

(Kurir.rs/ J.P.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track