ŠTA KARAKTERIŠE TREĆI TALAS KORONE KOD DECE? Dr Dučić objašnjava šta korona radi dečjem organizmu i poručuje - NEĆE UĆI U TIRŠOVU!
Foto: Marina Lopičić

intervju nedelje

ŠTA KARAKTERIŠE TREĆI TALAS KORONE KOD DECE? Dr Dučić objašnjava šta korona radi dečjem organizmu i poručuje - NEĆE UĆI U TIRŠOVU!

Društvo -

Od sutra novi režim rada kako bi se deca i zdravstveni radnici zaštitili od zaražavanja. Imamo troje mališana sumnjivih na kovid, čekaju se rezultati testa. Većina ima blagu sliku infekcije gornjih disajnih puteva, srce, bubrezi,
jetra, centralni nervni sistem su ekstremno retko zahvaćeni

Dosad smo radili elektivni program, odnosno redovno i po planu sve programe, a i specijalističke ambulante su radile punim obimom. Od sutra smanjujemo elektivni program i intervencije koje nisu hitne, kao i one čije odlaganje neće uticati na dobar ishod lečenja.

Sva hitna stanja, pacijenti s malignim oboljenjima i oni kod kojih bi odlaganje operacije moglo uticati na loš ishod lečenja, radiće se bez odlaganja.

Treći talas korone ozbiljno je uzeo maha, veliki je broj novozaraženih svakog dana u Srbiji i cilj nam je da smanjimo cirukalaciju kroz bolnicu kako bi se smanjila mogućnost zaražavanja zdravstvenih radnika i dece, kaže za Kurir dr Siniša Dučić, v. d. direktora Univerzitetske dečje klinike „Tiršova“.

Koliko trenutno imate dece pozitivne na koronu i one za koje se sumnja da su pozitivna?

- U ovom trenutku nema kovid pozitivne dece. Ima troje dece koja su primljena i koja čekaju rezultat testa. Svako dete koje se primi na kliniku zbog drugih bolesti, a ima neki od znakova kovid infekcije, kao što su visoka temperatura, bol u grlu, kašalj, testira se i u najvećem broju slučajeva budu negativni i potom se smeste na odeljenje kome pripadaju.

Ima li čestih drugih virusnih infekcija, uobičajenih za ovo doba godine?

- Polako raste broj „običnih“ virusa koji uzrokuju respiratorne infekcije, ali je to uobičajeno za ovo doba godine. Srećom, gripa još nema.

Šta karakterišu treći talas korone kod dece?

- Kod pacijenata koji prolaze kroz „Tiršovu“ ne vidimo suštinsku razliku u odnosu na dva prethodna talasa. Nema neke bitne razlike ni u broju dece za koju sumnjamo ili utvrdimo da imaju kovid 19. Moram da naglasim da se pacijenti sa znacima kovid infekcije, koji zahtevaju hospitalizaciju, upućuju u KBC „Dr Dragiša Mišović“, koji je odlukom Republičke stručne komisije za pedijatriju određen da bude ustanova za hospitalizaciju kovid pozitivne dece, a „Tiršova“ i Institut za majku i dete su predviđeni za lečenje najtežih pacijenata koji zahtevaju respiratornu potporu.

Imate li dece na respiratoru i koliko ih je do sada bilo?

- Sada ih, srećom, nema! U prvom talasu je bilo nekoliko slučajeva i svi su odlično prošli! Imali smo jednog aktivnog kovid pacijenta, četiri komplikacije kovida i novorođenče pozitivne majke. Čim se žena porodila, beba koja je imala urođenu anomaliju morala je na respirator i sve se dobro završilo.

foto: Marina Lopičić

Kakva je sada klinička slika kod dece?

- Ista kao i ranije. Srećom, kod dece se izuzetno retko javljaju teže forme kovida 19.

Pored respiratornih problema, šta to još korona radi dečjem organizmu?

- Kovid 19 daleko ređe napada druge organe kod dece u poređenju s odraslima. Većina dece ima blagu sliku infekcije gornjih disajnih puteva, a to je curenje nosa, kašljucanje... Srce, bubrezi, jetra, centralni nervni sistem su retko zahvaćeni.

Imaju li deca problem s koagulacijom, kao većina odraslih?

- Srećom, ne.

Kakva se terapija primenjuje kod dece?

- Nema kauzalne terapije, već se ublažavaju simptomi, odnosno daje se simptomatska terapija. Vitamin D3, cink i vitamin C se savetuju kao podrška imunosistemu, slično kao kod odraslih, ali su doze prilagođene dečjem uzrastu.

Trijaža: Izolacija uz kompletnu zaštitu

Koliko prostora je u „Tiršovoj“ rezervisano za kovid pacijente?

- Na samom početku smo se prilagodili funkcionisanju u uslovima pandemije. Sprovedene su sve mere da infekcija ne bi ušla na kliniku, da bismo na prvom mestu zaštitili naše pacijente, kao i zdravstvene radnike i nemedicinsko osoblje. Na samom ulazu u kliniku je prijemna trijaža. Svim pacijentima i njihovim roditeljima se meri temperatura i sprovodi kratki intervju da bi se ustanovilo postoje li simptomi bolesti ili eventualno kontakt sa kovid pozitivnim pacijentima. Svi pacijenti sa povišenom temperaturom, kao i svi sumnjivi na kovid, upućuju se u izolovani deo klinike, gde ih pregledaju lekari u kompletnoj epidemiološkoj zaštitnoj opremi. Pacijenti koji zahtevaju prijem na kliniku, a postoji sumnja da su kovid pozitivni, primaju se u poseban deo klinike, gde ih neguju sestre i lekari sa kompletnom zaštitnom opremom i nakon testiranja, kada se utvrdi da nisu pozitivni, prebacuju se na odeljenje kojem pripadaju.

Jelena S. Spasić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track