SEDNICA KRIZNOG ŠTABA: Đerlek najavio nove epidemiološke mere za 48 sati MOGUĆE I OBAVEZNO NOŠENJE MASKE NA ULICI
Foto: Kurir

borba protiv kovida

SEDNICA KRIZNOG ŠTABA: Đerlek najavio nove epidemiološke mere za 48 sati MOGUĆE I OBAVEZNO NOŠENJE MASKE NA ULICI

Društvo -

Krizni štab za borbu protiv pandemije održao je sednicu na kojoj je razmatrana aktuelna borba sa pandemijom korona virusa.

Iza Srbije su ponovo teška 24 sata. Na korona virus testirano je 14.116 građana od kojih je 3.499 pozitivno.

- Preminulo je 17 obolelih dok se na respiratorima u bolnicama širom zemlje trenutno nalazi 158 pacijenata - rekao je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek.

Naveo je i da su virusom korona zaražena 942 zdravstvena radnika od čega je 49 na bolničkom lečenju. Najteža situacija je i dalje u Beogradu, a zatim slede Novi Sad i Niš.

- Da je sreće da svi poštuju postojeće mere to bi bilo dovoljno da se odbranimo od virusa - rekao je Đerlek i naglasio da 95 odsto građana poštuje epidemiološke mere.

foto: Kurir

Đerlek je naglasio da se trenutno analizira svaki segment i da se mora naći balans između zdravlja stanovništva i ekonomije.

- Razmišlja se da se maske obavezno nose u pešačkim zonama koje su prepune. Takođe se razmišlja o noćnim klubovima i sličnim mestima koja su izvor zaraze - rekao je Đerlek.

Član Kriznog štaba je naglasio da će nove mere biti saopštene za dan ili dva.

- Donošenje mera nije jedina stvar koju mi radimo. Više treba apelovati na svest ljudi. Nije svejedno da li će kafić raditi do 21 ili 23 sati, ali ako poštujemo mere dobićemo ono što želimo, a to je da se virus neće prenositi u sredinama gde postoji najveća transmisija - rekao je Đerlek.

Broj obolelih je prema njegovim rečima već nadmašio ukupan broj zaraženih u prvom i drugom talasu.

- Može se reći da u ovom trenutku preovladavaju teže kliničke slike i da su u velikom broju preminulih stariji. Što se tiče obolevanja imamo grupu od 20 do 40 godina sa težim kliničkim slikama. Ne važi više pravilo da kovid-19 pogađa samo starije ljude. Mlađi ljudi sa lakšom kliničkom slikom za pola sata završe na respiratoru i vrlo često izgube život - upozorava Đerlek.

Državni sekretar je naglasio da se ne odugovlači sa donošenjem novih mera već da se traži najbolje rešenje.

- Želimo da zaštitimo i ljude koji izdržavaju porodice radom u ugostiteljstvu jer se procenjuje da se ovo neće završiti bar do Nove godine - rekao je Đerlek i dodao da će manji procenat stanovništva sigurno biti vakcinisan tokom decembra.

Đerlek je pojasnio i šta podrazumeva obavezna vakcinacija koja se spominje u Izmenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

- Ministar zdravlja je novim zakonom dobio veća ovlašćenja i sad može da naredi obaveznu vakcinaciju stanovništva u slučaju potrebe. Ja bih preporučio svima da se vakcinišu. Zakon će sankcionisati svakoga ko izbegava obaveznu vakcinaciju - rekao je Đerlek i dodao da će vakcina biti besplatna.

Đerlek je uveren da pandemija neće potrajati još dugo.

- Izaći ćemo sigurno kao pobednici - rekao je član Kriznog štaba.

Od početka pandemije ukupno je zaraženo 77.264 ljudi, a od posledica virusa dosad su preminule 972 osobe. Procenat smrtnosti je 1,26 odsto.

Ukupno je u Srbiji dosad testirano 1.482.280 ljudi.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track