MOGUĆE JE DA SRBIJA OBEZBEDI DODATNIH 2 MILIONA DOZA VAKCINA Brnabićeva: Radimo sve da dođe što pre i da bude besplatna
Foto: EPA/Ettore Ferrari

Srbija jedna od najbolje pozicioniranih

MOGUĆE JE DA SRBIJA OBEZBEDI DODATNIH 2 MILIONA DOZA VAKCINA Brnabićeva: Radimo sve da dođe što pre i da bude besplatna

Društvo -

Srbija će biti među prvim zemljama koje će dobiti vakcinu protiv kovida-19, razgovara se sa svim proizvođačima i postoji mogućnost da se obezbedi dodatnih dva miliona doza vakcina, kaže premijerka Ana Brnabić.

Ona je rekla da se balansira oko nabavke novih doza, jer kako kaže, to su ogromni troškovi i pitanje je da li će svima biti potrebne, ali i istakla da građani mogu biti sigurni da se sve radi kako bi se nabavila najbolja i najbezbednija vakcina.

"Kraj je kad dođe vakcina, a Srbija je jedna od najbolje pozicioniranih. Razgovaramo sa svim proizvođačima vakcina i sa američkim Fajzerom i nemačkim Bajontekom, sa kojima smo već potpisali ugovor", rekla je Brnabić.

Kaže i da su postojale dve opcije koje su zemlje mogle da biraju preko globalne koalicije za vakcinu, opcija A koja je bila nešto jeftinija, gde su zemlje morale da prihvate bilo koju vakcinu koju sistem kovaks fasiliti (covax facility) u tom trenutku šalje i opcija B koja je skuplja, a gde su zemlje mogle da biraju iz spektra vakcina.

Srbija je uplatila avans i opredelila se za opciju B, navodi Brnabić za TV Pink.

Premijerka je ukazala i da Srbija ima direktne pregovore sa kineskim proizvođačem vakcina Sinofarm, kao i sa rumunskim partnerima koji proizvode vakcinu Sputnjik V.

"Radimo sve što je u našoj moći da ona dođe što pre i da bude besplatna", navela je Brnabić i pozvala političke neistomišljenike da se uozbilje u svojim izjavama o vakcinama, jer, dodaje, ovo nije politička borba.

Predsednik Vučić rekao je ranije da je Srbija obezbedila 1,8 miliona doza vakcina protiv kovida-19.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track