posle sastanka sa direktorima kovid bolnica

MINISTAR LONČAR: Beograd oborio neslavan rekord, skoro 5.600 pregleda u poslednja 24 sata (KURIR TELEVIZIJA)

Društvo -

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas nakon sastanka s direktorima kovid bolnica da je oboren još jedan korona rekord.

- Najbitnije je bilo da nađemo kapacitete za one koji treba da legnu u bolnice danas, imamo veliki problem u Beogradu. Beograd je oborio neslavan rekord, zabeleženo je skoro 5.600 pregleda u poslednja 24 sata. Zamislite koliko je to opterećenje - izjavio je ministar.

On je dodao i da to nije slučaj samo sa prestonicom.

- Raste broj pregleda u celoj zemlji i broj onih koji moraju da ostanu na lečenju i proporcionalno tome svi brojevi rastu i nastaviće se tako i u narednim danima. Nadamo se da će mere dati rezultat za deset dana.

foto: Kurir Televizija Printscreen

Ministar naglašava i da pacijenti iz beograda ne treba da se iznenade ako budu morali da idu u neki drugi grad na lečenje.

- Preraspodelili smo svoje kapacitete i naše ljude koji rade u kovid i non kovid sistemu. Obezbedili smo mesta u Mladenovcu, Loznici, Banji Koviljači, Nišu i Kragujevcu, da ne bude iznenađenja ako neko bude morao da ide u ta mesta na bolničko lečenje.

Lončar je dodao da se proširuju kapaciteti, te da se sada popunjavaju banja Selters i Koviljača, u koje će preći jedan broj pacijenata iz Arene, lakši slučajevi, koji ne zahtevaju kiseonik, ali još nisu negativni.

- U Nišu idemo na otvaranje vojne bolnice, a sledeće bi bila Opšta bolnica u Leskovcu. Imamo mesta u Čairu i Kragujevcu, to su nam rezerve, gde imamo kapacitet, osoblje i lekove - rekao je Lončar.

Ministar Lončar je istakao i da je na korona virus pozitivno 1.100 zdravstvenih radnika, od toga je 52 na bolničkom lečenju.

- Ono što je bitno da se zna je da je sve više mladih sa ozbiljnom kliničkom slikom. Imajte na umu da mi za par dana treba da otvorimo bolnicu u Batajnici, a potom i u Kruševcu i da su nam potrebni kapaciteti da ljudi rade i pomažu u njima. - ističe ministar.

On je upozorio da je sve više mladih sa ozbiljnom kliničkom slikom.

Ministar je dodao i da se strogo vodi računa i o non kovid pacijentima, o kardiovaskularnim bolesnicima, onkološkim pacijentima.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track