PATRIJARH OSTAVIO PISMO I U NJEMU PORUKU ZA SRPSKI NAROD: Srbima u amanet
Foto: Zorana Jevtić

odlazak pomiritelja

PATRIJARH OSTAVIO PISMO I U NJEMU PORUKU ZA SRPSKI NAROD: Srbima u amanet

Društvo -

Upokojeni patrijarh Irinej (90) biće sahranjen u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru, koji je trebalo, po ličnoj želji, da osvešta tokom novembra. Ta njegova želja nije ispunjena jer će završetak radova najverovatnije biti u februaru, ali će svojim duhom i telom zauvek čuvati najveću srpsku svetinju, u koju je toliko ulagao.

Lično nasledstvo

U svojim poslednjim danima u bolnici patrijarh je napisao testament, pismo u kom je, između ostalog, ostavio poruku srpskom narodu, saznaje Kurir od izvora bliskog SPC.

foto: Ana Paunković

- Poručio je da je za Srbiju najvažnije da čuva mir, a srpski narod je pozvao na jedinstvo i slogu. Između ostalog, ostavio je i svoju želju o tome kome će biti predata njegova lična imovina, episkopska odežda, mitra i žezlo - priča izvor Kurira.

foto: Ana Paunković

Nakon vesti o smrti poglavara SPC zvonila su zvona u svim hramovima, a na zgradi Patrijaršije u Beogradu spuštene su zastave na polja koplja u znak žalosti. Širom Srbije, kao i u Beogradu, u Sabornoj crkvi i Hramu Svetog Save, vernici su dolazili da se pomole i da zapale sveću za patrijarhovu dušu.

foto: Ana Paunković

Odluka Sinoda

Sinod SPC juče je imao sednicu, posle koje je saopšteno da će nakon odavanja pošte u Sabornoj crkvi patrijarhovo telo biti preneto u Hram Svetog Save.

foto: Petar Lazović

- Vernici će imati priliku da se oproste s blaženopočivšim patrijarhom. Sveta zaupokojena liturgija biće služena u nedelju, 22. novembra 2020. godine, u Hramu Svetog Save na Vračaru, s početkom u devet časova. U nastavku svete liturgije biće služeno opelo, a telo patrijarhovo biće sahranjeno u kripti Hrama Svetog Save - naveli su u saopštenju SPC.

foto: Tamara Trajković

Vlada Srbije je juče donela odluku o proglašenju trodnevne žalosti u Srbiji, koja će trajati do nedelje, 22. novembra. Trodnevna žalost proglašena je i u RS.

Ovako su iz VMC Karaburma ispratili telo patrijarha

ŠPALIR, SALUTIRANJE VOJNIKA, SUZE LEKARA...

foto: Nemanja Nikolić

Preminulog patrijarha na poslednji počinak ispratili su lekari i medicinski tehničari u suzama. U bolnici je, kako saznajemo, nastao muk nakon njegove smrti.

Kada su telo izneli, medicinski radnici su izašli i napravili špalir da se poklone nad sandukom i poslednji put pozdrave Njegovu svetost.

Poslednji oproštaj

TELO IZLOŽENO U SABORNOJ CRKVI

Telo Njegove svetosti juče oko 16 sati prebačeno je iz vojne bolnice na Karaburmi u Sabornu crkvu, gde će biti izloženo. Vernici koji žele da odaju poslednju poštu patrijarhu i da se poklone nad njegovim telom danas će moći to da urade nakon jutarnje liturgije na dan slave Sabornog hrama, 21. novembra, i Svetog arhangela Mihaila.

Program sahrane patrijarha Irineja

ŠPALIRI VOJNIKA I SVEŠTENIKA

foto: Nemanja Nikolić
  • Patrijarh Irinej biće sahranjen u nedelju u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru.
  • Za danas u 8.30 predviđen je doček zemnih ostataka i unošenje u Patrijaršijski dvor. Pripadnici Vojske Srbije uneće kovčeg, a kasnije će ga preneti u Sabornu crkvu.
  • U 9 časova u Sabornoj crkvi biće služena Sveta liturgija.
  • Za 11.30 predviđen je prenos kovčega iz Saborne crkve u Hram Svetog Save. Pripadnici Vojske Srbije napraviće špalir ispred Hrama, a unutra beogradski sveštenici.
  • U 12.30 biće obavljen mali pomen u Hramu Svetog Save.
  • U nedelju, 22. novembra, na dan sahrane, protokolom je predviđena Sveta liturgija u 9 sati u Hramu Svetog Save. Opelo počinje u 11 časova.
  • Posle opela govoriće protejerej Petar Lukić, mitropolit Hrizostom, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.
  • Sveštenik Dragan Šovljanski rekao je za RTS da u skladu sa preporukama Kriznog štaba i svih epidemioloških mera, neće biti moguće celivanje tela patrijarha.

Još jedna oporuka, iz 1982. godine

IMOVINU PODELIO NA TRI DELA, OSTAVIO NOVAC ZA SAHRANU

foto: Ana Paunković

Patrijarh Irinej ostavio je testament i dok je bio vladika niški, kojim je svoje lične stvari podelio na tri dela, ali njegova poslednja volja čuva se u patrijaršijskom sefu.

Irinej je još 1982. u svojeručno napisanom zaveštanju izrazio svoju poslednju volju da njegovu imovinu ostavlja sveštenstvu eparhije, eparhiji i rodbini. Patrijarh je ostavio i novac za svoju sahranu, u to vreme 50.000 dinara, ali i odežde u kojima želi da bude sahranjen. Ostatak imovine, novac od plate, jedan deo je ostavio eparhiji, drugi SPC i treći manastiru, odnosno sestrinstvu koje ga pred smrt bude negovalo. Svoje lične stvari, obuću i odeću Irinej je ostavio monaštvu. Bogoslužbene stvari, poput naprsnog krsta, panagije i ikone, ostavio je Eparhiji niškoj, a svoj sat, televizor, radio želeo je da da porodici.

Zapečaćena koverta s poslednjim željama patrijarha nalazi se u sefu Patrijaršije, jer se veruje da je od 1982. do danas napisao novo zaveštanje, s obzirom na to da je umro kao poglavar SPC.

Apelovao na vernike da poštuju mere

KON: SAHRANA VELIKI RIZIK

foto: Tanjug Printscreen

Epidemiolog Predrag Kon, povodom smrti patrijarha Irineja, rekao je da je sahrana u ovom trenutku veliki rizik i da je njegova dužnost da to kaže.

- Smatram da će oni koji su zaduženi za organizaciju sahrane patrijarha uraditi sve da se spreči širenje virusa - rekao je Kon. Apelovao je na sve one koji imaju potrebu da isprate patrijarha da koriste zaštitu koja postoji, da vode računa o distanci. Istakao je da je takav skup epidemiološki neprihvatljiv u ovom trenutku, ali da je to nešto što ne može da se zabrani.

REAGOVANJA

Aleksandar Vulin

foto: Beta Hadzimarkovujicic

Patrijarh Irinej je dokazao da među Srbima u najtežim vremenima žive najveći ljudi. Narod je nepobitno i nepogrešivo odlučio, za patrijarha Irineja nema smrti.

Goran Vesić

foto: Beta Emil Vas

Živeće kroz Hram Svetog Save i svaki put kada pogledamo u divne svodove i mozaike Hrama, u lik Hrista i Bogorodice, ugledaćemo blago lice našeg patrijarha Irineja.

Siniša Mali

foto: Beta Andrija Vukelić

On je bio glas razuma i toliko neophodnog mira. Verovao je u bolju Srbiju. Božja iskra kojom je zračio nikada neće biti zaboravljena.

Maja Gojković

foto: Beta Emil Vas

Njegov odlazak duboko je pogodio SPC i čitav srpski narod. Zadužio nas je svojim neprestanim zalaganjem i stalnom brigom za dobrobit, potrebe i interese našeg naroda.

Miloš Vučević

foto: Beta Dragan Gojić

Uveren sam da ćemo se dugo sećati dobrote njegovog srca i blagosti duše koja je bdila nad srpskim narodom. Neka je slava i večna uspomena na patrijarha Irineja!

Branislav Nedimović

foto: Nemanja Nikolić

Moje iskreno saučešće SPC i narodu povodom upokojenja u Gospodu patrijarha srpskog gospodina Irineja. Reči i dela koja ostaju za njim čuvaće naš verni narod.

Kurir.rs/ Ekipa Kurira Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track