OGLASILA SE SPC: Evo ko će besediti nad odrom patrijarha Irineja
Foto: Nemanja Nikolić

poznat protokol

OGLASILA SE SPC: Evo ko će besediti nad odrom patrijarha Irineja

Društvo -

Patrijarh Irinej biće sahranjen u nedelju u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru, a kako je najavljeno, nad odrom patrijarha besediće episkop bački Irinej, zatim predsednik Aleksandar Vučić i predsedavajući predsedništva BiH Milorad Dodik.

Liturgija za upokojenje počinje u 9 časova u centralnom delu hrama, gde će biti izloženo telo patrijarha Irineja, a služiće je mitropolit dabrobosanski Hrizostom, prisutne vladike i 16 sveštenika.

Na liturgiji će besediti episkop bački Irinej.

Posle opela u produžetku liturgije od patrijarha će se oprostiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić, mitropolit Hrizostom, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik i starešina Saborne crkve u Beogradu protojerej-stavrofor Petar Lukić.

1 / 10 Foto: Zorana Jevtić

Zemne ostatke patrijarha u grobnicu u kripti spustiće sveštenici iz Beograda.

Sveti Arhijerejski Sinod obavestio je sveštenstvo, monaštvo i verni narod da se tokom molitvenog ispraćaja blaženopočivšeg patrijarha srpskog Irineja u Spomen-hramu Svetog Save na Vračaru, striktno pridržavaju mera, koje su zbog teške epidemiološke situacije u našoj zemlji propisali nadležni državni organi.

Iz tog razloga, prema odluci Sinoda SPC, direktan prenos iz Hrama će uživo emitovati Tanjug, RTS i Televizija "Hram", a prisustvo u Hramu biće omogućeno i listu "Politika".

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track