SVETILIŠTE

PATRIJARH IRINEJ ISPUNIO ŽELJU MAJKE BOŽIJE: Na mestu koje je Bogorodica POKAZALA U SNU podigao manastir Đunis (KURIR TELEVIZIJA)

Društvo -

Danas su u kripti Hrama Svetog Save pohranjeni zemni ostaci 45-og po redu poglavara Srpske pravoslavne crkve patrijarha Irineja.

Veliki broj vernika okupio se da na večni počinak isprati blaženopočivšeg Irineja, a detalji iz njegovog života i rada tek izlaze na videlo.

Jednu takvu priču upravo je ispričala spisateljica Ljiljana Habjanović Đurović na Kurir televiziji.

- On je ispunio želju Majke Božje. Po predanju 1898. godine Bogorodica se javila devojci Milojki u selu Đunisu pored Kruševca i rekla joj da želi da se tu podigne crkva Presvete Bogorodice i ženski manastir. Jednu malu crkvu, koja više liči na neku kućicu, podigli su bogomoljci u vreme vladike Nikolaja, a onda je kasnije, kad je došao za episkopa niškog 1975. godine Irinej, onda je krenuo razvoj tog mesta, koji je narod već prihvatio kao svetilište - rekla je spisateljica.

Habjanović Đurović je dodala da ima i fotografiju na kojoj episkop Irinej osveštava temelje te crkve

- Mi smo snimili i jedan dokumentarni film o tome. Sve ono što mi danas vidimo u Đunisu to je nastalo zahvaljujući patrijarhu Irineju i on je meni već prilikom prvog susreta pričao o svom odlasku tamo - rekla je Habjanović Đurović.

OVDE MOŽETE DA PRATITE UŽIVO KURIR TV

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track