PRLJAVO! ĐILASOV KUM LOBIRA ZA JOANIKIJA I GRIGORIJA: Želi da dva kandidata za patrijarha budu njegovi ljudi!
Foto: Dado Đilas, Beta

mutne igre za tron spc

PRLJAVO! ĐILASOV KUM LOBIRA ZA JOANIKIJA I GRIGORIJA: Želi da dva kandidata za patrijarha budu njegovi ljudi!

Društvo -

Mlađan Đorđević želi da na čelo SPC postavi sebi bliskog vladiku da bi kasnije ostvario uticaj u društvu i politici, jer zna da građani poštuju reč Crkve. Već je krenuo u razgovore s članovima Sabora

Mlađan Ðorđević, predsednik pokreta Oslobođenje i kum lidera SSP Dragana Ðilasa, aktivno lobira u Saboru SPC da novi patrijarh bude ili vladika diseldorfsko-nemački Grigorije ili vladika budimljansko-nikšićki Joanikije. Njegova namera je da ova dvojica vladika budu dva od tri kandidata prilikom predstojećeg izbora novog poglavara SPC, saznaje Kurir.

Važna uloga Crkve

Naime, Ðorđevićeva ideja je, otkriva naš izvor, da učini sve što je u njegovoj moći da kandidat za novog poglavara SPC bude neko ko mu je blizak. - Upravo to su vladike Grigorije i Joanikije, s kojima odavno ima vrlo bliske i prijateljske odnose, a veže ih i zajednički politički interes, što je Ðorđeviću izuzetno važno. On želi svog čoveka na čelu SPC, jer je svestan koliko je u srpskom narodu važna uloga crkve i koliko se njena reč poštuje i uvažava, kao i koliko je ljudima važno šta crkva misli o važnim stvarima za državu, društvo i politiku... Zato je Ðorđević krenuo u razgovore s vladikama i eparhijskim arhijerejima koji su u Saboru SPC, tražeći od njih da, u tajnom glasanju, daju podršku jednom od ove dvojice vladika - priča izvor Kurira.

Odluka na žrebu

Na taj način, dodaje naš sagovornik, Ðorđević pokušava da osigura da dvojica od trojice kandidata, koliko će ih biti pre konačnog biranja patrijarha „apostolskim žrebom“, praktično budu njemu bliski.

Međutim, s druge strane, među velikim brojem članova Sabora SPC podršku ima vladika zagrebačko-ljubljanski Porfirije, koji je i među najizvesnijim kandidatima za novog patrijarha. Ipak, prema Ustavu SPC, krajnji izbor pada na slučajno izvlačenje - žrebom, i to tako što se posle tajnog glasanja u Svetom arhijerejskom saboru imena trojice kandidata stave u zasebne koverte, a one u jevanđelje. Zatim u tačno određenom delu službe jedan od monaha kog je izabrao Sabor izvlači kovertu ispod korica jevanđelja i ime iz izvučene koverte je ime novog patrijarha SPC. Istovremeno se otvaraju i druge dve koverte da bi se svi episkopi pojedinačno uverili u regularnost izbora, što se zatim i zapisnički konstatuje.

foto: Pink Printscreen

Verski analitičar Željko Injac kaže za Kurir da Ðorđević definitivno ima veliki uticaj na pojedince iz Sabora: - Njegov pravi favorit je vladika Joanikije, a planira da istakne i vladiku Grigorija, jer je prijatelj i s jednim i s drugim. U ovoj postavci bi Grigorije trebalo da bude kao neko „strašilo“, pa da drugi pomisle da je bolje da glasaju za Joanikija nego za Grigorija, koji je apsolutno opozicioni, i ne samo to nego iskače sa svojim anticrkvenim izjavama.

Sve neizvesno zbog korone SABOR SE MOŽDA ODLAŽE TEK ZA MAJ

Sveti arhijerejski sinod bi, prema saznanjima Kurira, trebalo da bude zakazan za nekoliko dana, a tada će moći da se zna nešto više i o datumu Svetog arhijerejskog sabora, na kojem se bira patrijarh. Sve će, kako saznajemo, biti neizvesno zbog koronavirusa, a uprkos tome što je rok tri meseca za izbor novog patrijarha, nije nemoguće da se on odloži čak i do maja.

foto: Kurir

Ne propustite

DANAS POKLON U KURIRU! IKONA SVETOG JOVANA ZLATOUSTOG SA ZLATOTISKOM I MOLITVOM: Kurir vam želi srećnu slavu!

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju praznik posvećen sećanju na Svetog Jovana Zlatoustog, velikog svetitelja i reformatora.

Tim povodom Kurir poklanja ikonu Svetog Jovana Zlatoustog sa zlatotiskom i molitvom na poleđini.

foto: Kurir

Čitajte KURIR!

Silvija Slamnig

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track