Radno vreme svih kovid ambulanti pri domovima zdravlja biće do 22

SASTANAK SA DIREKTORIMA KOVID BOLNICA: Od danas NOVO PRAVILO! Svi prvo u ambulante na test i analize pa tek sa uputom na trijažu

Društvo -

Mesta u BG gotovo da nema, pa će se vršiti sledeća preraspodela: oni koji su gotovo izlečeni biće upućivani van Beograda u bolnice u kojima ima mesta da bi se kreveti oslobodili za teške bolesnike

Od danas novo pravilo na snazi, nema samostalnog odlaska u Klinički, Infektivnu, pa za sve važi sledeće: prvo u kovid ambulante na test i analize pa tek onda sa uputom na trijažu

BEOGRAD - Sastanak ministra dr Zlatibora Lončara sa direktorima kovid bolnica završen je jutros nešto pre 11 časova.

1 / 9 Foto: Tanjug Printscreen

Prvi se obratio dr Mijomir Pelemiš rekavši da je razmatrana situacija u čitavoj zemlji, te da je ona ozbiljna ali da je pod kontrolom.

On je rekao da mesta u Beogradu gotovo da nema pa će se vršiti sledeća preraspodela! Oni koji su gotovo izlečeni biće upućivani van Beograda u privremene bolnice u kojima ima mesta da bi se oslobodili kreveti za teške bolesnike kojima je potreban kiseonik.

Prvi čovek Infektivne klinike dr Goran Stevanović rekao je da je danas doneta nova odluka i da je isto tako od danas novo pravilo na snazi. Da bi se smanjila navala na Klinički centar, Infektivnu kliniku i slične trijažne centre, od danas važi sledeće:

foto: Tanjug Printscreen

- Svi sa simptomima prvo moraju da se jave u najbližu kovid ambulantu na test i analize pa se tek onda i isključivo sa dobijenim uputom šalju u određeni trijažni centar - rekao je dr Stevanović.

Naime, svi građani sa simptomima korona virusa ubuduće će morati prvo da se jave u kovid ambulante, kako bi im se tamo uradila dijagnostika, a svi oni koji nisu vitalno ugroženi, a dođu u prijemno-trijažne ambulante bez analiza, biće vraćeni u domove zdravlja, rekao je dr Stevanović.

Ta odluka je doneta da bi se smanjio pritisak, koliko je to moguće, a da ne bude loših posledica po kvalitet zbrinjavanja pacijenata koji dolaze u prijemno-trijažne centre.

Radno vreme svih kovid ambulanti pri domovima zdravlja biće do 22 sata, rekao je Stevanović nakon sastanka direktora kovid bolnica sa ministrom Zlatiborom Lončarom.

foto: Tanjug Printscreen

"Molim građane, od danas je to i zvanična odluka, da moraju svi prvo da se jave u kovid ambulante, da se tamo uradi dijagnostika, rendgenski snimak pluća i laboratoriju, jer to zaglavljuje rad prijemno trijažnih ambulanti u samim bolnicama", rekao je Stevanović. Ukazao je da dok se uradi svaki snimak za svakog pacijenta, zatim dezinfekcija, dok stigne laboratorija... - samo taj postupak po jednom pacijentu traje oko sat vremena, u "normalnim" uslovima, kada nije veliki pritisak. "Kada je veliki pritisak dovoljno je desetak takvih bolesnika, dovoljno je da se vreme čekanja na pregled produži na četiri, pet ili više sati", rekao je Stevanović.

On je naglasio da svi građani sa uputom i dijagnostikom iz kovid ambulante, dolaze u prijemno-trijažne centre.

"Odlučeno je da svi pacijenti koji nisu vitalno neposredno ugroženi, a dođu u prijemno-trijažne ambulante, bez potrebnih analiza, budu vraćeni u domove zdravlja. Molim za razumevanje", rekao je Stevanović. On je apelovao na sve da imaju razumevanja i da poštuju ovu odluku.

(Kurir.rs/SĐP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track