SIMPTOMI SU DRUGAČIJI NEGO KOD ODRASLIH: Doktor Vukomanović objašnjava kako da prepoznate kovid infekciju kod deteta
Foto: Printscreen RTS

Sve više bolesnika u trijažnom odeljenju

SIMPTOMI SU DRUGAČIJI NEGO KOD ODRASLIH: Doktor Vukomanović objašnjava kako da prepoznate kovid infekciju kod deteta

Društvo -

Profesor Vladislav Vukomanović, kardiolog pedijatar Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta kaže da u toj bolnici nema zaražene dece sa težom kliničkom slikom.

Vukomanović podseća da Institut za majku i dete nije klasična kovid bolnica, ali da ima kovid trijažno odeljenje i kovid intenzivnu negu.

- Trenutno je oko šest bolesnika kod kojih je potvrđena kovid infekcija. U Intenzivnoj nezi nemamo bolesnika, što znači da najtežih slučajeva, na sreću, imamo veoma malo i to je trend od marta do sada - objašnjava doktor Vukomanović.

Ističe da je broj bolesnika u trijažnom odeljenju sve veći.

- Do sada je primljeno oko 300 bolesnika, a samo u poslednja dva meseca 100 bolesnika - navodi doktor Vukomanović.

Kaže da je veliki broj asimptomatske dece koja uglavnom predstavljaju opasnost prenošenja virusa ka starijima.

- Simptomalogija je obično veoma trivijalna. Ili se radi o zapušenom nosu ili curenju iz nosa, povišenoj telesnoj temperaturi, suvom kašlju, a u odnosu na starije sa kovid infekcijom, češći su bolovi u stomaku, proliv i povraćanje -objašnjava doktor Vukomanović.

Ističe da je važna porodica jer u porodici mogu da se steknu navike i da se deca upozore šta je neophodno da rade - da se nauče da peru ruke, nose maske i izbegavaju bliske kontakte.

- Nama je epidemiološka anamneza veoma važna. Ukoliko se kod deteta pojavi neka simptomatologija koja može da ukaže na kovid-19, veoma detaljno se raspitamo o tome da li postoje članovi porodice koji su ispoljili kliničku sliku ili se leče od infekcije i na taj način ih i tretiramo i eventualno uzorkujemo brzim antigenskim testovima - kaže doktor Vukomanović.

Objašnjava da je pravilo da se pi-si-ar testovi ne ponavljaju ukoliko su brzi antigenski testovi pozitivni.

Broj obolelih zdravstvenih radnika raste

Doktor Vukomanović smatra da je prelazak na onlajn nastavu srednjoškolaca i starijih osnovaca dobra mera.

- U periodu kada deca nisu odlazila u obdanište i školu broj hitnih prijema je bio značajno smanjen. Bilo je manje i drugih infekcija tako da mislim da je to dobra mera i da će uspeti da se zaravni strmi deo zaražavanja - smatra doktor Vukomanović.

Ističe da broj obolelih zdravstvenih radnika raste.

- Od početka pandemije je u Institutu obolelo više od 100 zaposlenih. Sada postoji taj trend akceleracije. Uglavnom su to zdravstveni radnici koji su infekciju doneli od kuće. Broj onih koji su inficirani horizontalnom transmisijom u samoj bolnici je minimalan - navodi doktor Vukomanović i kaže da ne bi menjao praksu kad je reč o vakcinaciji dece.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track