epidemija korona virusa

DR STEVANOVIĆ UPOZORAVA: Ne lečite se samostalno i u kućnim uslovima, sve je više onih sa težim kliničkim slikama KURIR TELEVIZIJA

Društvo -

Ministar zdravlja u Vladi Srbije Zlatibor Lončar sastao se danas s direktorima kovid bolnica.

Doktor Goran Stevanović apelovao je na građane da se ne leče sami kod kuće.

- Svi pacijenti kojima nije potrebna kiseonička potpora razmeštaće se u ustanove gde nema centralnog snabdevanja kiseonikom da bi se kiseonička mesta obezbedila za pacijente za težom kliničkom slikom. Broj preglada u trijažnim centrima ne pada, a zabrinjava da nam se u poslednje vreme javlja sve više pacijenata s teškom kliničkom slikom koji su se lečili sami i kod kuće. Od marta pozivamo da se ova bolest ne leči samostalno, u kućnim uslovima, bez konsultacija sa lekarima u kovid sistemu - istakao je Stevanović i dodao da nam u ovom trenutku može pomoći samo poštovanje mera.

foto: Printscreen

On je rekao da je očigledno da neki još ne vide da je ogroman broj obolelih, pozivitnih, da se bolnički kapaciteti permanentno puni, a da je broj pacijenata na intenzivnoj nezi, sa teškim kliničkim slikama, sve veći. Zato je ponovo razmatrana mogućnost da se, bez obzira na početak rada kovid bolnice u Batajnici, još racionalnije iskoriste kapaciteti.

Stevanović kaže da je za dva i po dana rada bolnice u Batajnici, tamo više od 40 ljudi u jedinicama intenzivne nege.

Na pitanje da uporedi ovaj vikend s prethodnim, on je rekao da je situacija ista, osim što smo dobili kovid bolnicu u Batajnici, koja itekako pomaže kao "ventil" i gde je smešten deo najtežih bolesnika.

- Tako da je situacija praktično ista kao i prošlog vikenda, osim što imamo i Batajnicu. Ali, ne postoje neiscrpni zdravstveni kapaciti i jedini način da se ovo stavi pod kontrolu jeste da se poštuju sve preporuke i epidemiološke mere - rekao je Stevanović.

foto: Printscreen

Upitan kakva je komunikacija između trijažnih kovid ambulanti i bolnica i kako dobijaju informacije koliko u kojoj bolnici ima slobodnih mesta, on je rekao da su odgovorna lica u bolnicama i trijažnim ambulantama umrežena, da se tačno zna koliko ima mesta u poluintenzivnim i intenzivnim negama, koliko mesta za kiseoničku terapiju.

- Svakog pojedinačnog pacijenta najavljujemo. Zbog velikog broja pacijenata, samo u Beogradu imamo četiri prijemno trijažne ambulante, može se desiti da budu popunjena sva mesta u bolnici kada sanitet stigne, ali trudimo se da to sprečimo i da se takve stvari ne dešavaju - naveo je Stevanović.

Takvi pacijenti zbrinjavaju se u drugoj bolnici gde ima slobodnih mesta. Komunikacija je ista i sa privremenim kovid bolnicama u unutrašnjosti kao što je Čair, Niška banja, Soko Banja, gde se pacijenti iz Beograda upućuju, ali i iz tih centara se upućuju ka Beogradu složeni i komplikovani pacijenti, naveo je Stevanović.

Direktor KBC "Dr Dragiša Mišović" doktor Vladimir Đukić kazao je da su kapaciteti prenapregnuti.

- Mi imamo skoro 350 pacijenata od toga 90 u jedinicama intenzivne nege. Pacijenti su izuzetno teški. Ima dosta majki sa decom, dosta trudnica koje zahtevaju lečenje više doktora. Bolnica u Batajnici je značajno relaksirala kapacitete, ali i to će biti nedovoljno. Ona je popunjena sa 320 pacijenata za dva i po dana. Ostali delovi zdravstvenog sistema su prenapregnuti - kazao je doktor Đukić.

Podsetimo, u Srbiji su stupile na snagu nove mere u sprečavanju širenja korona virusa koje podrazumevaju da od 17 časova i vikendom mogu da rade samo prodavnice s prehrambenom robom, apoteke i benzinske pumpe.

Nadležne inspekcije i komunalna milicija strogo će kontrolisati poštovanje ovih mera.

Vlada Srbije i Krizni štab apelovali su na sve građane da se ponašaju odgovorno i ne okupljaju se u stanovima, privatnim smeštajima niti u bilo kojim drugim prostorima.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track