BILI SU PRVI U SRBIJI

MAJKA MALE SOFIJE ZA KURIR TELEVIZIJU: Nismo tražili pomoć od države, ona je već pomogla detetu da preživi!

Društvo -

San roditelja Sofije Markuljević ovoga leta postao je java.

Bili su prvi u Srbiji koji su se upustili u prikupljanje neverovatnih 2,4 miliona dolara za troškove lečenja podmukle bolesti od koje boluje njihova mezimica. Nakon 4 meseca, uspeli su. Neizmernu zahvalnost, što je Sofija dobila šansu za život, kako kažu, duguju fondaciji “Budi human” preko koje su se prikupljala sredstva, medijima, ali i donacijama i doprinosu svakog pojedinca, kao i samoj državi.

„Mi nismo zaista uopšte tražili pomoć od države jer je država već Sofiji plaćala terapiju Spinraza koju je primala od trećeg meseca života i zahvaljujući toj terapiji je ostala u životu. Sam taj sistem pomoći kroz sms poruke dobro funkcioniše, jer je ljudima najlakše da pošalju sms poruku u vrednosti od 200 dinara i da na taj način pomognu i priključe se”, izjavila je za Kurir televiziju Sofijina majka Marija.

Iz godine u godinu, apela roditelja sve je više, kažu u fondacijama.

“Mi ne možemo pitem fondacije da obezbedimo sva moguća sredstva, ali smo u prethodnoj godinama deci koja su zahtevala veća sredstva pomagali iz više puta”, kaže Ilija Đukanović iz Gradskog veća za socijalna pitanja i zdravstvo Subotice.

Zašto se deca leče sms-om, goruće je pitanje brojnih građana.

“Ne sme se izgubiti iz vida da sav teret zdravstvenog sistema Srbije pada upravo na leđa Fonda”, kaže Ivan Ninić iz Centra za vladavinu prava. On ističe da nije realno očekivati da se obezbede sva neophodna sredstva. Sofija je danas zahvaljujući terapiji mnogo bolje. Jača je, plače glasnije, samostalno sedi i do par minuta, bolje pomera noge, kaže Marija.

Ali ovo je tek početak i za nju i za svu decu obolelu od retkih bolesti, a uz pomoć dobrih ljudi i jakog sistema, Marija se nada da će svi zajedno pobediti.

OVDE MOŽETE GLEDATI KURIR TV UŽIVO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track