SRBI OD SADA MOGU SAMI DA SE TESTIRAJU NA KORONU: U našim apotekama od danas dostupni BRZI TESTOVI I EVO KOLIKO KOŠTAJU!
Foto: Shutterstock

pristupačni

SRBI OD SADA MOGU SAMI DA SE TESTIRAJU NA KORONU: U našim apotekama od danas dostupni BRZI TESTOVI I EVO KOLIKO KOŠTAJU!

Društvo -

Građani Srbije od danas se mogu i sami testirati na koronavirus, jer se po prvi put, u našim apotekama mogu nabaviti brzi antigenski testovi, koji se mogu primeniti i u kućnim uslovima!

Ove testove je, kako kažu farmaceuti, odobrila Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS), laki su za korišćenje, a njihova cena u apotekama će biti od 1.300 do 1.400 dinara!

brzi antigenski test, apoteke
foto: Privatna Arhiva

- Testovi se sastoje od štapića za uzimanje brisa iz nosa, epruvete sa reagensom i pločice. Na samom štapiću postoji graničnik koji pokazuje koliko duboko ga treba aplicirati u nazofarinks. Uzorak brisa treba dobro promešati u epruveti sa reagensom i ukapati tri kapi u udubljenje na pločici. Dve linije su znak da je test pozitivan - objašnjava za Kurir dr Nada Milovanović Ivančić, iz apoteke "Ivančić i sin".

Cena testa je, kako kaže, oko 1.400 dinara, a uskoro će biti dostupni i u drugim apotekama u Srbiji.

brzi antigenski test, apoteke
foto: Privatna Arhiva

- Testovi su registrovani 30. oktobra u ALIMS, a pre toga su registrovani u EU. Već duže vreme su dostupni u apotekama u Nemačkoj, Italiji i Rumuniji. U Engleskoj se njima zdravstveni radnici samotestiraju dva puta nedeljno da ne bi uneli infekciju u bolnice - ističe dr Ivančić i dodaje da je pouzdanost testa 99 posto, ali je vrlo bitno da se bris iz nosa uzme 24 do 48 sati nakon pojavljivanja prvih simptoma.

Jasminka Bjeletić
foto: Fonet

Jasminka Bjeletić, direktorka Apoteka "Beograd", kaže za Kurir da će brzi antigenski testovi SGTi-flex Covid-19 Ag, južnokorejskog proizvođača, biti u toku dana dostupni i u 40 njihovih najfrekventnijih apoteka, a cena će biti 1.296 dinara.

- Pozitivan rezultat je dosta poudzdan, dok negativan ne isključuje infekciju, jer se može desiti da je test rađen prerano ili pak onda kada se virus više ne nalazi u nosu - objašnjava Bjeletićeva i dodaje da u tom slučaju, ako postoje simptomi treba ponoviti test ili uraditi PCR.

KAKO SE KORISTI TEST

- Stavite štapić za bris u nos, uzmite bris sa površine zadnjeg nazofarinksa

- Štapić za bris treba da dostigne jednaku udaljenost od nozdrva do spoljnog otvora uva

- Nežno trljajte i okrećite štapić, ostavite štapić na mestu nekoliko sekundi da upije sekrete

- Stavite štapić u tubu sa puferom za ekstrakciju i rotirajte ga više od pet puta

- Izvadite štapić stiskajući stranice tube

- Na test kasetu istisnite tri kapljice obrađenog uzorka

- Pročitajte re(Kurir.rs/Ružica Kantar)zultate za 20 do 30 minuta

Ona naglašava da je test prilagođen korišćenju van laboratorije, ali da uzorak treba da uzme medicinsko osoblje i oni koji imaju elementarno znanje za uzorkovanja brisa.

Kurir.rs/Ružica Kantar

Foto Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track