FAJZEROVA VAKCINA NEMA MIKROČIP! Sastoji se iz 10 komponenata, a OVO je ključni sastojak
Foto: Profimedia

TEORETIČARIMA ZAVERE

FAJZEROVA VAKCINA NEMA MIKROČIP! Sastoji se iz 10 komponenata, a OVO je ključni sastojak

Društvo -

Vakcina "Fajzer-Bajontek" stižu u Srbiju tokom sledeće nedelje.

Naša Agencija za lekove i medicinska sredstva odobrila je uvoz te vakcine, pa Srbija očekuje isporuku prvog kontigenta. Kada stigne tih 5.000 doza, moraće ponovo u Agenciju na dodatna testiranja, a zatim će ih, kako je najavio ministar zdravstva Zlatibor Lončar, prvo dobiti korisnici domova za stare.

Mnogo je teoretičara zavere koji tvrde da vakcine sadrže čipove, a "Njujork Tajms" im je zapušio usta otkrivajući sadržinu "Fajzer-Bajontek" vakcine.

Ta vakcina ima deset komponenti.

Vakcina sadrži jedinstveni aktivni sastojak, molekul koji se naziva mesindžer RNK, a koji sadrži samo genetska uputstva, tako da telo vakcinisane osobe proizvede istureni protein koji se inače nalazi na površini korona virusa i kojim zaražava čoveka. Ipak, mRNK usmerava ljudske ćelije da proizvedu ovaj protein kako bi se štitile ukoliko pravi virus prodre u organizam.

Ljudsko telo je namerno izloženo ne samom virusu u neaktivnom obliku (kao što je to slučaj sa tradicionalnim vakcinama) već pretežno veštački prepoznatljivoj osobini virusa, koja aktivira imuni sistem da krene u proizvodnju antitela i T-ćelija.

mRNK vakcina se brzo razgrađuje u organizmu, ne ostavljajući trag u telu i ne integriše se u ljudsku DNK, kako su tvrdili pojedini teoretičari zavere. Ostaje samo željena molekularna memorija korona virusa, tako da telo na vreme može da aktivira odbranu kada se sretne sa pravim virusom.

Od ostalih devet komponenti, četiri su lipidi, koji zajedno prave zaštitnu školjku oko krhke mRNK.

Vakcina takođe sadrži saharozu koja sprečava da se gore navedene nanočestice prilepe kada se vakcina čuva na izuzetno niskim temperaturama.

Preostale četiri komponente vakcine su soli: kalijum hlorid, monobazni kalijum fosfat, osnovni natrijum fosfat dihidrat i natrijum hlorid (kuhinjska so), kao uobičajeni sastojci mnogimh lekova i vakcina i ostalim komponentama pomažu da se prilagode okruženju ljudskog tela koje sadrži sopstvenu mešavinu prirodnih soli.

Na kraju, vakcina se pre upotrebe razblažuje u vodi.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track