početkom januara stići ĆE dodatnih 16.000 doza

BRNABIĆEVA OTKRILA KOJU VAKCINU ĆE PRIMITI PREDSEDNIK VUČIĆ: Imaćemo milion doza u januaru

Društvo -

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da će Srbija u januaru, pored 4.870 Fajzer-Biontekovih vakcina, od tog proizvođača u januaru dobiti još 16.000 doza, kao i da ćemo zajedno sa drugim vakcinama imati u januaru ukupno milion doza, a tokom prvog kvartala ukupno oko dva miliona doza.

Ana Brnabić, vakcina, Fajzerova vakcina, Torlak
foto: Tanjug Printscreen

"Imamo tu dinamiku isporuka Fajzerovih vakcina i kako varira prozvodnja vakcina tako varira i isporuka ne samo Srbiji već i svim zemljama sveta. Mi smo očekivali 10.000 doza od Fajzer-Bionteka u decembru. Stiglo je 4.870 doza, ali sa druge strane očekujemo da će početkom januara stići dodatnih 16.000 doza", rekla je Brnabićeva.

Brnabić je prenela da se sa predsednikom Vučićem dogovorila da njih dvoje svakako prime različite vakcine, te će on najverovatnije primiti sledeću koja bude stigla, najverovatnije kinesku.

Tokom januara očekujemo značajno veće količine kineske vakcine Sinovak, dodala je Brnabić.

"Ali, u najskorijem roku i ruske vakcine Sputnjik V. Onda tek početkom drugog kvartala očekujemo dodatne količine AstraZeneka. I ja se nadam da ćemo u razgovorima sa njima uspeti da dobijemo i vakcinu američkog proizvođača Moderna", rekla je ona.

Brnabić kaže da ćemo svakako tokom prvog kvartala imati oko dva miliona doza vakcina, a u januaru svakako milion doza.

Premijerka ističe da je Fajzer-Biontek pokazao veliku ozbiljnost i da su pouzdan partner, kao i prozivođač koji nema problem da razgovara i sa manjim zemljama.

Srbija je bila među prvim zemljama koje su sa Fajzer-Biontekom potpisale ugovor, rekla je Brnabić dodajući da ima poverenja u njih da će dogovorene isporuke biti ispoštovane.

Premijerka je još jednom ponovila da će sve vakcine biti besplatne za građane.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track