EVO ŠTA SE DEŠAVA AKO NEĆETE DA SE VAKCINIŠETE: Doktor Đerlek otkriva da li se prave spiskovi onih koji odbiju da se pelcuju!
Ilustracija, Foto: Shutterstock

cilj je kolektivni imunitet

EVO ŠTA SE DEŠAVA AKO NEĆETE DA SE VAKCINIŠETE: Doktor Đerlek otkriva da li se prave spiskovi onih koji odbiju da se pelcuju!

Društvo -

BEOGRAD - Za pet dana vakcinacije protiv korona virusa u Srbiji prvu dozu vakcine primilo je 854 korisnika gerentoloških centara, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek.

Đerlek je za Televiziju Prva izjavio da su neki od vakcinisanih protiv korona virusa prijavljivali blago crvenilo i blagu glavobolju, što je nestajalo za nekoliko sati.

Mirsad Đerlek
foto: Tanjug Nikola Anđić

Đerlek je rekao da je u gerontološkim centrima bilo nekih koji nisu hteli da prime vakcinu na svoju odgovornost. Naglasio je da "neće biti baze podataka o ljudima koji odbijaju da prime vakcinu, ali po zakonu postoji baza podataka za ljude koji prime vakcinu".

U sredu se vakcinacija nastavlja u Mataruškoj banji, u Kruševcu, a 31. decembra u Šabcu i Smederevu, a vakcinacija će se nastaviti tokom praznika, naveo je Đerlek.

"Bolnice su prepune, jedinice intenzivne nege su prepune, što pre treba da potrošimo ovaj kontigent" vakcina, rekao je Đerlek.

On očekuje da će 4.875 doza Fajzerovih vakcina biti potrošeno već početkom januara. Đerlek je rekao da će moći da se bira ko želi da primi vakicnu kojeg proizvodjača, kada ih bude od više proizvodjača, i da će se voditi računa da svako primi i drugu dozu vakcine istog proizvođača, kao što je bilo u prvoj dozi prilikom vakcinacije.

"Nećemo davati različite doze vakcine. To ne može da se desi, vodićemo strogo računa da se prime doze iste vakcine", kazao je Đerlek.

"Dan pre nego odemo u gerontološki centar koordinatori za imunizaciju prave spiskove, postoje i formulari i pismena saglasnost za vakcinaciju. Onaj koji ne želi, snosi odgovornost za svoje zdravlje, nećemo nikoga terati da primi vakcinu", rekao je Djerlek.

On je rekao da je cilj što pre vakcinisati što veći broj ljudi za šta je zdravstvo spremno "organizaciono i kadrovima", ali da je "nezahvalno prognozirati koji je to datum" kada će biti završena vakcinacija.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Đerlek je rekao da je do sada korona virusom zaraženo između 25 i 30 odsto stanovništva, i da bi trebalo vakcinisati oko 40 odsto stanovništva da bi se došlo do kolektivnog imuniteta.

"Minimum za vakcinisanje je 1,4 miliona ljudi, a maksimum oko 3.5 miliona. Ako uspemo sve to da odradimo, mi ćemo postići kolektivni imunitet i posle toga nastaviti normalno da živimo", ocenio je Đerlek.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track