UŽIVO BOŽIĆ U SRBIJI: Božićna liturgija u Hramu Svetog Save, jutros pre svitanja zvonila sva zvona da objave dolazak Božića
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

služi mitropolit daborbosanski i čuvar patrijaraškog trona Hrizostom

UŽIVO BOŽIĆ U SRBIJI: Božićna liturgija u Hramu Svetog Save, jutros pre svitanja zvonila sva zvona da objave dolazak Božića

Društvo -

BEOGRAD - U Hramu Svetog Save u Beogradu jutros u 9 počela je jutarnja Božićna liturgija koju služi mitropolit daborbosanski i čuvar patrijaraškog trona Hrizostom. Jutarnjoj službi prisustvuje manji broj broj vernika nego što je to bilo ranijih godina, a vernici koji prisustvuju službi, uglavnom se pridržavaju epidemioloških mera.

Sinoć, tačno u ponoć, održana je Božićna liturgija u pravoslavnim hramovima širom zemlje, a liturgija u Hramu Svetog Save služio je episkop remezijanski Stefan, uz sasluženje sveštenstva Hrama.

11.25 - Božićne svečanosti u Pomoravlju, Resavi i Levču. Rođenje Hristovo - Božić, proslavljen je svečano, uz bogosluženje Božicne liturgije i čitanjem Bozićne poslanice Srpske pravoslavne crkve, u svim hramovima Pomoravlja, Resave i Levča, delovima eparhija šumadijske i braničevske, koje deli Velika Morava, uz prisustvo, za okolnosti pandemije korona virusom, velikog broja vernika.

Kako je rečeno u Beličkom namesništvu eparhije šumadijske u Jagodini, liturgije su održane od osam sati a u Crkvi Svete Petke Paraskeve u Jagodini u ponoć. Svečano je bilo i u crkvama srednjovekovnih manastira: Jošanice kod Jagodine, Ravanice kod Ćuprije, gde su mošti kneza Lazara, Manasije kod Despotovca, u kojoj je sahranjen ktitor manastira Stefan Lazarević, Kalenića kod Rekovca, Miljkova i drugih manastira na desnoj obali Velike Morave u opštini Svilajnac, izjavili su Tanjugu sveštenici hramova u Pomoravskom okrugu. Oni su istakli da je među vernicima bilo mnogo mladih i mladih roditelja sa decom. Veliki broj vernika i građana prisustovao je i sinoć obredu paljenja badnjaka u portama crkava, bogosluženju i mimohodu oko hramova oko kojih su nošeni badnjaci.

10.00 - U hramovima u regionu održane ponoćne i jutarnje liturgije. U pravoslavnim hramovma širom regiona jutros su održane božićne liturgije, povodom obeležavanja jednog od dva najveća hrišćanska praznika, rođenja Isusa Hrista, Božića, koji Srpska pravoslavna crkva obeležava po Julijanskom kalendaru. Ove godine obeležavanje Božića se odvija u specifičnim uslovima zbog pandemije korona virusa, a vernici su požani da poštuju epidemiološke mere i da praznik obeleže u svojim domovima. Čitana je Božićna poslanica Sinoda SPC i svih arhijereja.

"Neka ovaj Božić svima u zemlji i rasejanju u domove unese mir, ljubav, slogu, radost i blagoslov u sve dane života i podari pokajanje i spremnost na praštanje, poruka je u Poslanici Sinoda Srpske pravoslavne crkve i svih arhijereja.

Reči utehe Sinoda i arhijereja upućene su svim nevoljnicima kojima je učinjena bilo kakva nepravda, ali i svima onima koji su u ovim teškim danima usled posledica opake bolesti ostali bez svojih milih i dragih.

Upućen je poziv građanima da u ovim danima velikih iskušenja zahvale lekarima i medicinskom osoblju koje se nesebično trudi da pomogne svakom čoveku, često i po cenu sopstvenog života. Ta ljubav i žrtva obavezuju da u ovim teškim danima za svekoliki ljudski rod očuvamo svoje zdravlje i svoj život, kao i da čuvamo druge na način kako se to preporučuje, poručeno je u Poslanici.

Božić je, inače, porodični praznik na koji se ne ide u posete, sa izuzetkom položajnika koji dolazi u kuću slavljenika i prvi čestita Božić. Prošle noći u svim većim hramovima održane su ponoćne liturgije, kojima je tokom jučerašnjeg dana prethodilo tradicionalno paljenje Badnjaka.

09.00 - Počela Božićna liturgija u Hramu Svetog Save, i u ostalim pravoslavnim hramovima širom Srbije služi se liturgija. Pravoslavni vernici danas slave Božić, rođenje Isusa Hrista, uz tradicionalni pozdrav: Mir Božji, Hristos se rodi - Vaistinu se rodi. Na Božić ujutro, pre svitanja, zvone sva zvona na pravoslavnim hramovima i objavljuje se dolazak Božića i božićnog slavlja. U hramovima se čita poslanica arhijera SPC.

1 / 7 Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Najradosniji hrišćanski praznik 7. januara, pored Srpske pravoslavne crkve, proslavljaju Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti, koji poštuju julijanski kalendar. Božić, uz Uskrs, predstavlja najveći hrišćanski praznik i praznuje se kao uspomena na dan rođenja Gospoda Isusa Hrista, Sina Božjeg.

"A kad se navrši vrijeme, posla Bog Sina svojega jedinorodnoga" da spase rod ljudski, piše u jevanđelju. I kad se ispuni devet meseci od blagovesti, koju javi arhangel Gavril Mariji u Nazaretu, govoreći: "Raduj se, blagodatna... evo začećeš i rodićeš sina, i nadeni mu ime Isus".

Hristos je, prema jevanđelju, rođen tačno u ponoć, kada se najsjajnija zvezda zaustavila iznad pećine kod Vitlejema.

Božić je praznik rađanja novog života, praznik dece i detinjstva, praznik roditeljstva - očinstva i materinstva.

Kod Srba taj praznik je ukrašen najlepšim verskim običajima i obredima, koji imaju jedan osnovni smisao i cilj: umoliti Boga da sačuva i uveća porodicu i imanje domaćina. Božić je uvek mrsni dan, kojem je prethodio četrdesetodnevni božićni post, koji predstavlja pročišćenje duha i tela.

Na svečanoj božićnoj trpezi, najvažnija je česnica, pogača u koju se stavlja zlatni ili srebrni novčić, a ona se za ručkom lomi isključivo rukama.

Ko u svom parčetu pronađe novčić, prema verovanju, imaće sreće u narednoj godini. Običaj je da se na trpezi nađe i božićna pečenica. Ukućani položajnika, prvog gosta na Božić, daruju poklonima.

SPC i vernici, Božić slave tri dana. Drugi dan Božića je Sabor Presvete Bogorodice, u znak zahvalnosti što je rodila Spasitelja, dok se treceg dana slavi Sveti Stefan.

U Srbiji je Božić od jula 2001. i jednodnevni državni praznik.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track