MALO KO ZNA

OBIČAJ KOJI SE NE PROPUŠTA: Ovo OBAVEZNO morate uraditi sa badnjakom, nakon Badnje večeri (KURIR TELEVIZIJA)

Društvo -

Srbi danas slave Badnje veče, a veliki broj običaja, koji prate ovaj praznik, praktikuju se u gotovo svim kućama. Jedan od njih je i unošenje svetog drveta, badnjaka, koga svi ukućani pozdravljaju sa "dobro veče, badnjače", nakon čega sledi otpozdrav "dobro veče i srećno vam Badnje veče".

Ovome prehodi unošenje badnjaka i slame u kuću, nakon čega ukućani sedaju za posnu trpezu.

Suvo voće, smokve, šljive, vrganji, riba samo su neke od stvari koje će se naći na badnjačkoj trpezi.

- Šest nedelja pre samog Božića traje božićni post, koji je malo manji od Vaskršnje, ali je simbolično duhovno čišćenje za čoveka i njegovu celu porodicu, da bi se ušlo što čistijeg srca i tela u taj beliki praznik.

Glavni simbol Badnje večeri je badnjak, po koga tradicionalno u šumu odlaze muškarci, dok se u gradovima sveto drvo uglavnom kupuje.

- Simbol badnjaka polazi od grane, od hrastovih grana kojima su pastiri založili vatru u pećini gde se Bogomladenac Hristos rodio. Vidimo da tu ima mnogo tragova drugih verovanja i religija i to prahrišćanskih. Između ostalog i staroslovenskih religija.

Sutradan na božić badnjak treba da stoji ispred kuće ili stana, kako bi položajnik, prvi gost u kući koji predstavlja božjeg izaslanika, otkinuo grančicu i džarajući vatru, doneo napredak.

Ono što svaki domaćin tom prilikom voli da čuje je ona stara: "Koliko varnica, toliko parica".

OVDE MOŽETE DA PRATITE UŽIVO KURIR TV

Foto: Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track