NE PANIČITE AKO OSTANETE U SMETU: Ispoštujte ovih 6 SAVETA Gorske službe! Ako se ipak desi, pozovite ih na ovaj broj
Foto: GSS Srbije

zapamtite ove informacije

NE PANIČITE AKO OSTANETE U SMETU: Ispoštujte ovih 6 SAVETA Gorske službe! Ako se ipak desi, pozovite ih na ovaj broj

Društvo -

BEOGRAD - Zbog snega koji danas neprestano pada Gorska služba spasavanja (GSS) preporučila je da se na put ka planinama Srbije kreće sa:

1. punim rezervoarom

2. baterijom mobilnog

3. da se ponese dovoljno hrane

4. vode

5. ćebe

6. dodatna odeća.

GSS je posavetovala vozače da se informišu u ostanju i prohodnosti puta, a ako ostanu u smetu da ne paniče niti da sami idu po pomoć već da je pozovu telefonom.

Za put ka planinama preporučili su i da u vozilu bude peska koji se baca ispod točkova ako se auto zaglavi. Dodali su da treba poneti ako je to moguće i lopatu, kablove za akumulator, uže za vuču, sprej za podmazivanje i odmrzavanje, sveće, upaljač i lampu.

"Ukoliko dođe do zaglavljivanja ostanite u kolima i sačekajte. Pomoć stiže!", poručili su iz Gorske službe spašavanja.

Dežurni telefoni

Dežurni telefoni GSS su: za Kopaonik 063 466 466, za Zlatibor 063 466 467, za Staru Planinu 063 466 461 i za Divčibare 063 466 427.

GSS je dobrovoljna i neprofitna organizacija čiji je osnovni cilj pomoć i spasavanje u nepristupačnim planinskim i urbanim uslovima koju su 1952. godine osnovali iskusni alpinisti Planinarskog saveza Srbije.

Danas je sačinjava oko 250 aktivnih spasilaca, od kojih su mnogi iskusni planinari, visokogorci, alpinisti, sportski penjači, speleolozi, ronioci i skijaši.

U svojim redovima GSS ima lekare, doktore nauka, inženjere, pripadnike vojske, specijalnih jedinica policije, i studente.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track