POSLE SASTANKA MINISTRA LONČARA SA DIREKTORIMA KOVID BOLNICA

DR STEVANOVIĆ: Više pregleda, narod se praznikom ne javlja lekaru! Banjica, Institut za reumatologiju i banje van kovid režima

Društvo -

BEOGRAD - Sastanak ministra zdravlja dr Zlatibora Lončara sa direktorima kovid bolnica u Palati Srbija upravo je završen.

Pred novinare je izašao prvi čovek Infektivne klinike dr Goran Stevanović naglasivši da su kapaciteti svih intenzivnih nega prenapregnuti. On je dodao da je za situacija za veliki oprez i zajedničku odgovornost sve dok budemo imali nekoliko hiljada ljudi na bolničkom lečenju i nekoliko stotina na intenzivnoj nezi.

Dr Stevanović je kazao da je situacija konačno stabilizovana, odnosno da je broj obolelih od kovida 19 koji zahtevaju bolničko lečenje u ravnoteži sa brojem onih koji se uspešno oporavljaju i otpuštaju sa bolničkog lečenja.

To je omogućilo da se kapaciteti zdravstvenih ustanova u banjskim lečilištima, koji su bili značajan oslonac u kovid sistemu, vrate u svoju redovnu funkciju, rekao Stevanović.

Zlatibor Lončar, Goran Stepanović
foto: Printskrin

- Zaključci sastanka su ono što se i vidi po brojevima, da se situacija konačno stabilizovala - rekao je dr Stevanović naglasivši da se iz kovid sistema isključuju i vraćaju svojoj originalnoj nameni banje, Institut Banjica i Institut za reumatologiju, što je naročito važno u ovakvim vremenskim uslovima kakvi jesu. Doktor je dodao i da će se u budućnosti u skladu sa brojevima određivati da li će se zdravstvene ustanove isključivati iz kovid sistema ili će se nažalost uključivati.

- Prvi prioritet je bio obezbediti pražnjenej Banjice i najverovatnije tokom vikenda će se završiti i postupak premeštaja pacijenata koji su još tamo, kompletna dezinfekcije i pripreme da se Instutut vrati svojim redovnim aktivnostima, rekao je Stevanović nakon sastanka direktora kovid bolnica sa ministrom zdravlja.

- Dnevne cifre osciluju, a noćas su bile veće jer naš narod se obično ne javlja lekaru za vreme praznika i vikendom - rekao je dr Stevanović naglasivši da je zdravstveni sistem prenapregnut. Ostale kovid bolnice nastavljaju da rade u aktuelnom obimu, a dalje odkuke, o smanjenju ili povećanju kapaciteti, biće donošene u skladu sa razvojem situacije

On je rekao da je broj pregleda prethodne i noći pre toga veći nego prazničnih dana, jer građani uglavnom praznicima i vikendom izbegavaju odlazak kod lekara, pa otuda i pad u broju pregleda na prijemno-trijažnim mestima za praznike, od 31. decembra do 8. januara.

"Tada su dolazili samo izuzetno bolesni, koji nisu mogli da ostanu kod kuće, ali prethodna dva do tri dana, taj broj raste", rekao je Stevanović novinarima posle sastanka direktora kovid bolnica sa ministrom zdravlja.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track