Najnovije vesti

VIRUSOLOG TANJA JOVANOVIĆ O VAKCINAMA: Svejedno koju ćemo primiti, ali poslednju reč treba da ima izabrani lekar
Foto: Printscreen/RTS

SVE RAZVIJAJU IMUNITET

VIRUSOLOG TANJA JOVANOVIĆ O VAKCINAMA: Svejedno koju ćemo primiti, ali poslednju reč treba da ima izabrani lekar

Društvo

Potpuno je svejedno koju ćemo vakcinu primiti, jer imunitet koji se razvija posle vakcinacije je potpuno identičan nazavisno od toga da li se radi o jednom ili drugom tipu vakcine, rekla je dr Tanja Jovanović, virusolog sa Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Doktorka Jovanović je za RTS navela da su u Srbiji trenutno registrovane dve vakcine - Fajzerova i ruska Sputnjik, ali da je, bez obzira o kojoj se vakcini radi efekat vakcinacije identičan i pruža nam mogućnost zaštite od susreta sa virusom i infekcija.

- Prema tome nema nikakvog razloga za to da brinemo ukoliko nemamo neko posebno medicinsko znanje pa da razlučujemo o tome koje su prednosti, a koji su nedostaci određenih vakcina. Kada je registrovana od strane Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) znaci da se radi o vrlo bezbednoj, vrlo efikasnoj vakcini koja ima svoj određeni cilj - ističe Jovanović.

- Jedna je američko-nemačka vakcina, druga je ruska, ali i jedna i druga vakcina pripadaju novoj generaciji vakcina u tehnološkom smislu njihove proizvodnje, tako da i jedna i druga stimulišu i produkciju antitela i ćelijski imunitet koji je bitan za odbranu od infekcija - objašnjava Jovanović.

Dodaje da se očekuje da ce krajem januara u Srbiju stići i određena količina kineske vakcine koja je, kako kaže, napravljena jednom klasičnijom tehnologijom.

- Građani imaju iskustva sa takvom vrstom vakcina jer je napravljena na sličan način kao i vakcina protiv gripa, ali opet ponavljam sve te vakcina u stvari stimulišu na sličan način imunski odgovor i štite nas od infekcija - dodaje Jovanović.

Ona smatra da ipak poslednju reč o izboru vakcine treba da daju izabrani lekari koji u skladu sa našim psihofizičkim stanjem odlučuju koja je vakcina najbolja za nas.

Govoreći o tome ko sme, a ko ne sme da primi vakcinu odgovara da to zavisi od slučaja do slučaja i da poslednju reč daje takođe izabrani lekar koji je upoznat sa stanjem pacijenta.

- Ako imate neku akutnu infekciju praćenu temperaturom, a nije korona vi u tom momentu ne možete da primite vakcinu. Zatim, ukoliko imate neku hroničnu bolest koja zahteva aktivnu terapiju vi u tom periodu kad se prima aktivna terapija ne možete da primite vakcinu - objašnjava Jovanović.

Takođe kaže i da još uvek nemamo dovoljno iskustva sa virusom i ukoliko žene planiraju trudnoću ili ukoliko su trudne ne treba da prime vakcinu.

Dodaje da to ne znači da vakcina nije bezbedna već da samo nije urađeno dovoljno ispitivanja.

Navodi i da građani imaju mogućnost da sva pitanja o vakcinaciji pošalju Institutu Batut koji će kao savetodavno telo brzo odgovoriti.

(Kurir.rs/ Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...