USIJANJE DANA

ZAŠTO SUĐENJA ZA ORGANIZOVANI KRIMINAL PREDUGO TRAJU: Šta najčešće dovodi do opstrukcije postupka

Društvo -

Koji postupci za organizovani kriminal najduže traju? Šta se dešava kada ima veliki broj optuženih, da li i to usporava donošenje presude? Kako funkcioniše koncept tužilačke istrage nakon deset godina?

Gosti večerašnjeg Usijanja dana su Lazar Lazović iz Udrženja sudija i tužilaca Srbije i Božidar Spasić, bivši šef specijalnog tima službe Džavne bezbednosti.

- Kada posmatrate spolja sam proces i broj učesnika ti postupci ne traju previše dugo - smatra Lazović.

- Mi organizovani kriminal nazivamo mafijom i taj naš organizovani kriminal deluje po principu mafije, smatra Spasić. Mafija je sama složena i zato procesi traju tako dugo. Daj jedno veštačenje, odbrana koristi sve procseualne mogućnosti i veoma je teško takve procese brzo rešiti. Kod ubistava na primer Imate naručioce, izvršioce, ada se sve to otkrije treba vremenu, kaže Spasić.

Slučaj Šarić je trajao toliko koliko je trajao, i taman kad mislite da je kraj pojave se neki novi svedoci, i mislim da se nismo dobro snašli jer nam trebaju svedoci saradnici i zaštićeni vedoci da bi se procesi brže odvijali. Mafija je veoma organizovana u čitavom svetu i zato procesi vezani za organizovani kriminal dugo traju. To se na kraju toliko razvodni da mafijaša osudite za neki beznačajni prekršaj. Mislim da naši sudovi dobro plivaju u tim procesima, smatra Spasić.

- Bilo je niz postupaka kao što je u Stečajna mafija koji su okončani. Imate komplikovane dokazne radnje, veštačenja što usložnjava postupak, i mi dobijamo ishode, ali je pitanje je koliko je javnost zadovoljna ishodom i brzinom, kaže Lazović.

- Policajac predaje dokumentaciju i čeka šta će reći tužilac, to smo iskopirali od zapada i to olakšava policiji posao, smatra Spasić i dodaje:

Lazar Lazović, Božidar Spasić, Boža Spasić
foto: Kurir Televizija

- Moguće da fali više tužilaca, ali će policija reći da im fali policajaca, ali mislim da su se već uhodali. Namam utisak da država vrši pritisak na tužilaštvo.

Lazović kaže da mi imamo sistem kakav imamo i toliko tužilaca i sudija koliko imamo.

Lazar Lazović, Božidar Spasić, Boža Spasić
foto: Kurir Televizija

- Procesi i veštačenja u okviru jednog postupka variraju od postupka do postupka. Tako da neka suđenja traju duže ili kraće, jer ako odbrana ili tužilaštvo nisu zadovoljni oni zahtevaju nova veštačenja i druge procesne radnje, kaže Lazović i dodaje:

- Posao tužioca je kompleksan i veoma opasan o čemu javnost malo zna i to kakva je njegova svakodnevica, stres i odgovornost koju ima tužioc.

Lazar Lazović, Božidar Spasić, Boža Spasić
foto: Kurir Televizija

- Javnost misli da se neki procesi "sabotiraju" jer predugo traju, kao na primer proces Jutki, paljenje kuće novinaru u Grockoj, zato ljudi misle da država vrši pritisak, smatra Spasić.

- Tužilačka organizacija jeste samostalna, i budući Visoki savet tužilaca će sam birati tužioce i zamenike tužilaca, kako Vlada i Skupština ne bi imali nikakav uticaj. Posao Javnih tužilaca i sudija je složen posao, suđenja su svakodnevno, kratki su rokovi za postupanje i nema mnogo mesta za odugovlačenje. Sve odluke se kontrolišu, postupanje tužilaca i sudija se prati svakodnevno. Mnoge kolege su i bezbednosno ugrožene, pod stalnim stresom, tako da javnost iako je nekad nezadovoljna treba da zna zašto je to tako, rekao je Lazović.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track