ALERGIČNI NA PENICILIN MOGU DA SE VAKCINIŠU: Možete primiti sve 3 cepiva dostupna u Srbiji
Foto: Kurir Printscreen

DR JANKOVIĆ OBJASNIO

ALERGIČNI NA PENICILIN MOGU DA SE VAKCINIŠU: Možete primiti sve 3 cepiva dostupna u Srbiji

Društvo -

Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković kaže da alergija na penicilin nije prepreka da se građani vakcnišu bilo kojom od tri vrste vakcina protiv virusa korona koje su dostupne u Srbiji, jer, kako je objasnio, u proizvodnji niti jedne od njih se ne koriste penicilinski antibiotici.

On je na redovnoj pres konferenciji objasnio da apsolutna kontraindikacija za vakcinsanje bilo kojom od ove tri vakcine je dokazana alergija na neki sastojak vakcine ili ozbiljnija alergijska reakcija na prethodnu dozu vakcine, ako je u pitanju druga doza.

"Sve drugo nije apsolutna kontraidnikacija", naveo je Janković.

Kaže da su akutan poremećaj zdravstvenog stanja ili pogoršanja hroničnog stanja privremene kontraindikacije, a da sve ostalo nisu apsolutno kontraidnikacije nego mere opreza.

"Sama po sebi alergija na penicilin nije isto što i sklonost težim alergijskim reakcijama tako da ne postoji prepreka da se osobe ako su samo alegične na penicilin vakcinišu bilo kojom od tri vakcine, jer u proizvodnji niti jedne od njih se ne koriste penicilinski antibiotici", naveo je Janković.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track