SUZE PACIJENATA KADA NAPUSTE INTENZIVNU NEGU SE NE ZABORAVLJAJU: Prvi posao su dobile u crvenoj zoni, a mesta za strah nije bilo
Foto: Printscreen/RTS

kovid bolnica u kruševcu

SUZE PACIJENATA KADA NAPUSTE INTENZIVNU NEGU SE NE ZABORAVLJAJU: Prvi posao su dobile u crvenoj zoni, a mesta za strah nije bilo

Društvo -

U kruševačkoj kovid bolnici od otvaranja u proseku je po 70 pacijenata sa teškom kliničkom slikom. O njima brinu iskusni medicinski radnici, ali i oni koji su prvi posao dobili baš u crvenoj zoni.

Teška i neizvesna borba pacijenata i zdravstvenih radnika sa nepredvidivim virusom. Sa 26 godina, tek stečenom diplomom i odrađenim stažom Natalija Ristić nijednog trenutka nije bila u dilemi.

kovid bolnica, crvena zona
foto: Printscreen/RTS

- U početku, dok se ne naviknete, malo je neprijatno, ali posle toga zaboravi se na to. Kad se uđe u crvenu zonu onda se radi sve što treba da se pomogne pacijentima i ne razmišljam o tome - kaže dr Natalija Ristić.

A pacijenti su uglavnom nemoćni.

kovid bolnica, crvena zona
foto: Printscreen/RTS

- Bude nam teško nakon svakog 24-časovnog dežurstva kada vidite u njihovim očima molbu za pomoć, to je jako teško, ali borimo se - navodi Tamara Dimitrijević, medicinska sestra anestetičar.

Početni strah je brzo prevaziđen, rad u skafanderima je postao rutina. Nemoć obolelih i neprijatna tišina najveći su problem za zaposlene, a svako ozdravljenje nada, nagrada za požrtvovanost. Trenuci koji se pamte.

- Suze pacijentkinje koja je napustila intenzivnu negu. To je neki osećaj koji neću nikad da zaboravim. Prosto kada znate da ste uradili jedan veliki posao i da ste sačuvali jedan veliki ljudski život. To je veoma, veoma značajna stvar. Prosto negde vraćaju se emocije i te slike - ističe Dimitrijevićeva.

Većina zaposlenih u kovid bolnici nema mnogo radnog staža, ali je vreme provedeno u crvenoj zoni dovoljno iskustvo za čitav radni vek.

(Kurir.rs/ RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track