VLASNICI TELENORA: Lažnim optužbama Junajted grupa podstiče tržišni rat u Srbiji
Foto: Eric D ricochet69 / Alamy / Alamy / Profimedia

saopštenje akcionara PPF grupe

VLASNICI TELENORA: Lažnim optužbama Junajted grupa podstiče tržišni rat u Srbiji

Društvo -

Junajted (United) grupa radi u suprotnosti sa osnovnim principima slobodnog tržišta i njen je interes da pokrene i podstakne tržišni rat u Srbiji, izjavio je danas Ladislav Bartoniček, akcionar PPF grupe u čijem vlasništvu je Telenor Srbija.

"Verujemo da ključni motiv serije lažnih optužbi leži u činjenici da je Srbija izuzetno važna regija za Junajted grupu, kao i u zabrinutosti po bilo kom pitanju koje bi vodilo gubitku njihove stabilnosti ili finansijske predvidljivosti", naveo je u saopštenju Bartoniček povodom izveštavanja TV N1, u vlasništvu Junajted grupe, o poslu koji su ugovorili Telenor Srbija i Telekom Srbija.

On je dodao da "netačnost izveštavanja N1 usmerenog protiv Telenora Srbije i PPF grupe ne predstavljaju ništa drugo sem toksičnih napada konkurenta".

Junajted grupa je ranije saopštila da je namera Telekoma i Telenora da u Srbiji smanje tržišni udeo kablovskog operatora SBB, koji je u njenom vlasništvu.

"SBB brani svoju dugogodišnju dominantnu poziciju (sa 46,1 odsto tržišnog učešća) na tržištu distribucije medijskih sadržaja u Srbiji, vršenjem pritiska na nezavisna regulatorna tela sa ciljem da se Telenor i drugi potencijalni konkurenti eliminišu u ovoj oblasti. Junajted grupa pretnju pojave novih konkurenata uzima tako ozbiljno da nastoji da korisnicima oduzme mogućnost šireg izbora i ukloni zdravu konkurenciju", ocenio je Ladislav Bartoniček.

Kako je objasnio, Telenor u Srbiji namerava da kreira ponudu koja je drugačija od postojeće i da u nju uvrsti sadržaje različitih provajdera, uključujući i sadržaj Junajted grupe.

"Iako je Junajted grupa odbila naš inicijalni predlog za komercijalnu saradnju, čvrsto se nadamo da će u budućnosti biti spremna da nam ustupi prava emitovanja njenog medijskog sadržaja, po komercijalnim uslovima", kazao je Bartoniček.

Dodao je da Telenor Srbije nema nikakav drugi plan osim da proširi svoje poslovanje "kao novi i jak pružalac usluga na tržištu širokopojasnog pristupa interneta i distribucije TV sadržaja".

"SBB je politizovao vrlo standardni poslovni ugovor izmedju Telenora Srbije i Telekoma Srbije. Ovaj sporazum je sastavljen na osnovu svih zakona i regulative u Srbiji i dostavljen nadležnom regulatornom telu Republike Srbije na odobrenje. PPF je uveren da ovaj očigledni pokušaj uticaja na ishod procesa neće ometati njegov rad i da će Komisija za zaštitu konkurencije doneti odluku nezavisno od daljih spoljnih pritisaka", rekao je Bartoniček.

On je istakao da "PPF grupa i Telenor Srbije oštro kritikuju i protive se taktikama Junajted grupe, koja zloupotrebljava položaj koji ima kao vlasnik medijske kuće N1, vršeći uticaj na uredjivačku politiku zarad sopstvene komercijalne dobiti".

(Kurir.rs/ Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track