POBEDA KURIRA I JAKŠIĆA! KAŽNJENA: Plagijatorka Danica Popović izbačena s predmeta Međunarodna ekonomija
Foto: Screenshot

usledile sankcije

POBEDA KURIRA I JAKŠIĆA! KAŽNJENA: Plagijatorka Danica Popović izbačena s predmeta Međunarodna ekonomija

Društvo -

Profesorka Ekonomskog fakulteta, koja je pokrala rad pokojnog kolege i plasirala ga kao svoj, prisustvovala sednici Nastavno-naučnog veća na kojoj je jednoglasno izglasano da se ukloni sa spiska predavača

Profesorka Ekonomskog fakulteta Danica Popović, koja je pokrala prevod pokojnog kolege profesora Stojana Babića, izbačena je sa spiska predavača na predmetu Međunarodna ekonomija, saznaje Kurir. Upravo je udžbenik iz tog predmeta Popovićeva plagirala, a to je u petak definitivno potvrdio Univerzitet u Beogradu.

Pored toga što je zadovoljena pravda, ovo je pobeda i Kurira, koji je u seriji tekstova sa Aleksandrom Jakšićem, koji je podneo zahtev za utvrđivanje plagijata, do kraja razotkrio istinu o Popovićevoj. Da je informacija o sankciji Popovićeve tačna, pokazuje i spisak predavača za četvrti semestar u nastavnoj godini 2020/21, a isto je za Kurir potvrdio dekan Ekonomskog fakulteta Branislav Boričić.

- Nastavno-naučno veće je o tome donelo jednoglasnu odluku na predlog matične katedre i na predlog nastavne komisije. Sednici je prisustvovala i profesorka Popović. Nakon ovoga, ona više neće izvoditi nastavu na tom predmetu, a na ostalim predmetima hoće - kaže dekan Boričić.

Aleksandar Jakšić
foto: Privatna Arhiva

Aleksandar Jakšić kaže da pozdravlja odluku Nastavno-naučnog veća Ekonomskog fakulteta.

- Sankcionisanjem nečasnih pojedinaca iz svojih redova Ekonomski fakultet je pokazao da se sa razlogom svrstava među tri najbolja fakulteta na Beogradskom univerzitetu i da u tami u kojoj funkcioniše čitav univerzitet, Ekonomski fakultet predstavlja redak, ako ne i jedini, svetionik. Iako sam bio svestan da bi moja žalba značila momentalni otkaz Danici Popović, odlučio sam da ne uložim žalbu. Meni njen otkaz ništa ne znači, a smatram da je i za studente i za profesore Ekonomskog fakulteta mnogo korisnije da Danica Popović nastavi da radi na fakultetu kako bi imali primer kako se ne treba ponašati.

Kurir je pokušao da stupi u kontakt i sa profesorkom Popović, ali se ona nije javila, već je poslala poruku, očigledno ignorišući činjenice: "Od Kurira očekujem izvinjenje za sve laži koje ste o meni izgovorili."

Danica Popović
foto: Printscreen

Prisvojila ceo honorar

Danica da vrati 720.000 dinara porodici profesora Babića

Ne samo da je plagirala rad već je za to Popovićeva uzela ceo honorar od 1.440.000 dinara. Umesto toga, polovina, 720.000 dinara, trebalo je da pripadne porodici pokojnog profesora Stojana Babića. Nakon što je zvanično utvrđen plagijat, jedna od mogućih sankcija za Popovićevu jeste i to da naknadno vrati novac. O toj mogućnosti smo razgovarali sa dekanom Ekonomskog fakulteta Branislavom Boričićem.

- U spisku autora knjige će se izmeniti spisak prevodilaca i redaktora i biće upisan profesor Stojan Babić. Pitanje honorara i mogućnosti da se on isplati porodici otvoriću naknadno sa pravnicima, pa ću više znati nakon tih konsultacija.

Svi junaci nikom ponikoše

Branili je, sad zanemeli

Oni koji su bili najglasniji u odbrani plagijatorke Danice Popović, pa su čak i sprovodili zakulisne radnje kako bi je odbranili, a o čemu je Kurir pisao, sada su zanemeli. Pozvali smo profesora Ekonomskog fakulteta Milojka Arsića, inače člana DS, kao i prof. Ivana Vujačića, člana Građansko-demokratskog kluba DS, ali nisu bili radi za razgovor o ovoj temi. Ni akademik Dušan Teodorović nije želeo da govori za Kurir. Vujačić je rekao da "do njega nije došla informacija o ovom slučaju":

- Nemam šta da komentarišem. Ništa ne znam o tome.

Teodorović je odbio razgovor i pre nego što je čuo pitanje: - Nemojte ni da mi postavljate pitanja, moj stav je da između mene i Kurira ne postoji komunikacija.

Kurir.rs/Silvija Slamnig

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track