STIŽE E-UPUT! Uskoro ćemo odlaziti doktorima bez bilo kakvih papira VELIKI ISKORAK SRPSKOG ZDRAVSTVA
Foto: Shutterstock

digitalizacija

STIŽE E-UPUT! Uskoro ćemo odlaziti doktorima bez bilo kakvih papira VELIKI ISKORAK SRPSKOG ZDRAVSTVA

Društvo -

Dosadašnji proces digitalizacije omogućio je da Srbija spremno uđe u logistički zahtevnu vakcinaciju, ali se na tome neće stati i digitalizacija u zdravstvu biće nastavljena kroz projekat e-uputa, rekao je direktor kancelarije za informacione tehnologije i e-upravu Mihailo Jovanović.

U Srbiji je do sada dato gotovo 575.000 doza vakcine protiv koronavirusa. Od toga je više od 530.000 prvih doza i više od 30.000 drugih doza.

- Ta digitalizacija i taj IT sistem nam omogućavaju da u realnom vremenu pratimo stanje na terenu, uključujući i lokalne samouprave i punktove. Uz to je i blizu milion građana preko e-uprave iskazalo interesovanje da primi vakcinu - rekao je Jovanović za RTS.

Ovaj način prijavljivanja je za građane komforan jer putem sms-a ili mejla dobijaju informacije gde i kad da dođu da bez gužve prođu kroz proces vakcinisanja.

- To omogućava zdrastvenom sistemu da na pravi način organizuje logistiku vakcinacije. Zato i očekujem da će se još građana javljati preko našeg portala e-uprave - kaže Jovanović.

Srbija je jedina zemlja u svetu koja u ovom trenutku i vakciniše i daje drugu dozu vakcine građanima sa tri tipa vakcine.

- Svaka od tih vakcina se čuva i daje na različite načine i to je podrazumevalo ozbiljnu pripremu cele logistike. Moramo tačno da znamo na kom punktu sa kakvom infrastrukturom raspolažemo, koje frižidere imamo, koliko zdrastvenih radnika imamo... Ovaj informacioni sistem nam pomaže da upravljamo ovom kompleksnom logistikom - naglasio je direktor kancelarije za informacione tehnologije i E-upravu.

Zbog toga je vrlo važno da građani dođu baš u zakazanom terminu na vakcinaciju.

- Dolazak drugi dan znači da se logistika poremeti, jer smo imali i po 60.000 vakcinisanih u jednom danu, a sada istovremeno imamo punktove na kojima građani primaju prvu dozu vakcine i one na kojima primaju drugu dozu vakcine i svako veliko pomeranje jeste problem - rekao je Jovanović.

Jovanović, koji je i član koordinacionog tela za digitalizaciju zdravstva, kaže da se spremaju da na velika vrata uđu i u projekte koji će omogućiti bolju razmenu podataka i poslovnih procesa unutar zdravstvenih sistema.

- Jedan od prvih projekta u okviru digitalizacije je e-uput da građani uput ne bi više nosili od šaltera do šaltera. Pravi uspešan primer koliko je to značajno je uvođenje e-recepta jer na taj način hronični bolesnici niti imaju potrebe da nose papirne recepte u apoteku niti da svaki mesec idu po njih - rekao je Jovanović.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track