BRISELSKI POLITIKO: Srbija vodeća u Evropi u vakcinaciji!
Foto: Tanjug/Nikola Anđić

vodeća na teritoriji kontinentalne Evrope

BRISELSKI POLITIKO: Srbija vodeća u Evropi u vakcinaciji!

Politika -

BRISEL - Briselski portal Politiko konstatuje da je Srbija postala vodeća zemlja u vakcinaciji na teritoriji kontinentalne Evrope i to zahvaljujući prvenstveno dobrim odnosima sa Kinom.

Navodi se činjenica da je u Srbiji, najmanje jednu dozu vakcine, primilo oko 7 procenata populacije što je više nego dvostruko od trenutnog proseka Evropske unije.

- Beograd je kroz visoku stopu vakcinacije dokazao vrednost svog delikatnog geopolitičkog balansiranja. Zemlja je u pregovorima o članstvu u EU, ali takođe neguje bliske veze sa Pekingom i tradicionalnim saveznikom Rusijom, navodi Politiko.

Naglašava se da većina od 1,1 miliona doza koje do sada uvezla Srbija dolazi iz kineskog Sinofarma, a da još jedan milion treba da stigne pre marta.

Dodaje se da Srbija pregovara sa Rusijom o nabavci, ali i i započinjanju domaće proizvodnju svoje vakcine Sputnik, kao i da je u pregovorima sa farmaceutskim kompanijama koje je odobrila EU.

Konstatuje se da kineska vakcina do sada nije odobrena od strane EU i SAD zbog nedostatka podataka iz treće faze ispitivanja, ali da je i Mađarska, kao članica EU, dala vanredno zeleno svetlo za upotrebu Sinofarm vakcine na svojoj teritorji.

- Za EU ovo je neprijatno podsećanje da se suočava sa snažnom konkurencijom za uticaj u njenom neposrednom susedstvu, gde raste frustracija zbog sporog procesa pristupnja zemalja kandidata. Isporuka vakcina je samo pojačala tu frustraciju, jer četiri od šest država Zapadnog Balkana još nisu dobile nijednu dozu uprkos obećanjima iz Brisela, navodi Politiko.

Podseća se na činjenicu da je Evropska komisija izdvojila 70 miliona evra za vakcine za Zapadni Balkan za koje se, kao ni za one iz međunarodnog instrumenta Kovaks, još ne zna kada će moći da budu isporučene regionu.

- Čekanje na vakcine, koje dolazi u trenutku kada se ulazak u EU čini sve udaljenijom perspektivom, rizikuje da odmakne Zapadni Balkan od bloka. sledeći vođstvo Srbije, mnogi u regionu - koji su zabeležili neke od najviših stopa smrtnosti po stanovniku tokom pandemije - takođe počinju da traže pomoć na Istoku, konstatuje Politiko.

Sagovornici Politika ocenjuju da je EU, geopolitički propustila priliku da pokaže svoju posvećenost regionu što je "ostavilo mogućnost Kini i Rusiji da prošire svoj uticaj i profil u regionu.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja