Najnovije vesti

BIĆEMO IM VEČNO ZAHVALNI Lončar: Sve što su medicinari uradili je herojsko delo
Foto: TANJUG/ Sava Radovanović

ministar zdravlja

BIĆEMO IM VEČNO ZAHVALNI Lončar: Sve što su medicinari uradili je herojsko delo

Društvo

Veliki odziv i zainteresovanost građana za vakcinaciju, i najznačajnije, zadovoljni građani koji su primili vakcinu, najbolja su potvrda da smo zaista uradili dobar posao, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Lončar je naveo i da su vakcine samo deo svega što Srbija čini u borbi protiv korona virusa.

- Za uspeh Srbije u pogledu vakcinacije građana najznačajniji su predsednik Vučić koji je zaslužan za nabavku vakcina u ovolikom broju, i zdravstveni radnici koji su efikasno i odgovorno pristupili imunizaciji više od pola miliona ljudi za dve nedelje - istakao je Lončar u intervjuu za "Blic".

On je ukazao na to da je pravovremeno sprovedena obuka zdravstvenih radnika za aplikovanje vakcina.

- Napravili mrežu punktova, krenuli da formiramo vakcinalne timove za svaki punkt. Samo u Beogradu imamo više od 20 punktova, pri svakom domu zdravlja, plus Sajam, Torlak, Batut...Sada i BelExpo centar. A na svakom punktu su angažovane dve do šest vakcinalnih ekipa, koju čine lekar i dve medicinske sestre/tehničara - rekao je Lončar.

Istakao je da su zdravstveni radnici iskusni i stručni, dobro obučeni za vakcinaciju, jer svake godine vakcinom protiv sezonskog gripa vakcinišu nekoliko stotina hiljada ljudi.

- Ove jeseni 400.000 građana primilo je vakcinu protiv gripa za prve dve nedelje, a imamo svu potrebnu opremu, i to je prosto ključni razlog za odličnu organizovanu i realizovanu imunizaciju protiv covid-19 - rekao je Lončar.

Prema njegovim rečima, sve obuke i pripreme dešavale su se u uslovima epidemije, u trenucima maksimalnog opterećenja zdravstvenih radnika.

- Ono što su zdravstveni radnici u Srbiji uradili u prethodnih godinu dana, zaključno sa imunizacijom građana, zaista je herojsko delo koje im država i građani Srbije nikada neće zaboraviti, i na čemu će im biti večno zahvalni - istakao je ministar zdravlja.

Lončar je istakao da je Srbija epidemiji korona virusa, od samog početka pristupila odgovorno i činila sve kako bi se širenje virusa i efekti epidemije stavili pod kontrolu.

- U regionu, Srbija ima najnižu incidencu oboljevanja od Covid-19, najnižu stopu smrtnosti (primera radi, od Hrvatske duplo nižu, a od Slovenije tri puta nižu stopu smrtnosti) i Srbija je i testirala ubedljivo najviše građana - rekao je Lončar.

(Kurir.rs/ Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...