PROFESORKA VETERINARSKOG FAKULTETA

KAKO SE ZAŠTITI OD NAPADA PASA LUTALICA?: Srbija 20 godina izrađuje STRADEGIJU za rešavanje ovog problema (KURIR TELEVIZIJA)

Društvo -

Gradovi i opštine u Srbiji isplatili su za šest godina oko 25 miliona evra na ime odštete zbog ujeda pasa lutalica, u nekim gradovima godišnje se podnese do 1.000 odštetnih zahteva zbog ujeda pasa. Rešavanje problema leži u prevenciji, uklanjanje pasa sa ulica, čipovanj i sterilizaciji.

O ovome u “Pulsu Srbije” na Kurir televiziji govorila je profesorka Veterinaskog fakulteta Univerzieta u Beogradu pfofesorka dr Marijana Vučinić.

-Prvi deo problema jeste rešavanje odgovornog vlasništva, onda rešavanje broja pasa lutalica na ulici, onda smanjenje broja ujeda, na kraju smanjenje bolesti koje mogu biti zajedničke za pse i životinje. Ove stvari čine jednu strategiju. Naša zemlja je tek sada u postupku izrade nacionalne strategije, 21 godina se radi na tome, i ja bih volela da tim nađe mogućnosti da inkorporira u zakon. Ništa nismo uradili za 21. godinu – navodi profesorka.

-Morate svakog vlasnika da obeležite kao vlasnika i svakog psa da zavedete da je vlasnički pas. Posle toga treba da se vidi šta će se sa neodgovornim vlasnicima. Imate slučajeve gde se pas izgubi, vi zovite vlasnike, on kaže dođi po psa i on kaže da neće – kaže Marijana.

Profesorka je objasnila i kako se zaštititi od napada pasa.

-Ako se čovek plaši psa, mora da izbegava mesta na kojima očekuje da će naići na čopor. Oni se najčešće nalaze tamo gde su im resursi, gde im je hrana, gde im je voda, gde sui m skloništa. Takva mesta su lako prepoznatljiva. Nikakva panica, nikakvo bežanje, treba izbegavati kontakt sa psom, nikakva paralizacija, to pas doživljava kao pretnju. Ako vidite da je pas spreman da vas napadne, pređite na drugu stranu, ako je napad neizbežan onda se treba skupiti dole i zaštititi sve osetljive delove i ukoliko ste u mogućnosti, pustite neku jaku muziku – naglašava Marijana Vučinić, profesorka Veterinarskog fakulteta.

OVDE MOŽETE PRATITI UŽIVO KURIR TELEVIZIJU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja