05:26

SENIČIĆ: Sve što treba da znate o KOVID PASOŠU (KURIR TELEVIZIJA)

kako će se putovati

SENIČIĆ: Sve što treba da znate o KOVID PASOŠU (KURIR TELEVIZIJA)

Društvo -

Sezona putovanja se bliži, ali se mnogi građani i dalje ne usuđuju da uplaćuju aranžmane zbog neisvesnosti toka pandemije.

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije očekuje da će ove sezone građani moći da letuju, i to bez obaveznog kovid pasoša, iako je turistički sektor u kritičnoj situaciji.

"Svaka pomoć je dobrodošla u situaciji kada nemamo likvidnost. Posao nemamo godinu dana. Ovo je manja pomoć od one koju smo očekivali . Mi smo u ragovorima sa resornim ministarstvima inicirali da se prihvate rešaneja iz zemalja u okruženju i EU, a kao delatnost koja je najviše pogođena očekivali smo i bespovratnu pomoć da bi se sačuvale kompanije jer nam je ideja da 65 odsto vradnika koji su ostali bez posla mogli da se vrate na svoje poslove ukoliko bude sezone", rekao je Seničić i dodao će videti koliko će agencija aplicirati za pomoć.

On je rekao da se nada da će sezona biti bolja nego prošla i da to omogući opstanak agencija. U EU su odobrili kovid pasoše, odnosno sertifikat za putnike, a Seničić je otkrio o čemu je reč:

"Svaki putnik bi trebao da u elektronskoj formi obezbedi sertifikat, znači nije reč o klasičnoj knjižici koju ćete morati da plaćate, nego aplikaciji koju ćete skinuti sa Interneta i uneti dokumenta koja su potrebna za putovanja, potreba o vakcinaciji ili potvrda o negativnim testovima, ukoliko se od vas traži", objasnio je on i dodao da ne sme da postoji samo jedan uslov i da bude diskrimminacija.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track