03:19

IZ ZAVODA ZA UDŽBENIKE TVRDE: 3/4 tržišta udžbenika kontrolišu privatnici i stranci (KURIR TELEVIZIJA)

KURIR TELEVIZIJA

PROFESORI PAVLOVIĆ I RASTOVIĆ U USIJANJU: Tri četvrtine tržišta udžbenika kontrolišu privatnici i stranci

Društvo -

Inicijativa da država izabere autore koji će da pišu udžbenike iz istorije srpskog i geografije podelila je javnost.

O toj temi su u "Usijanju" na Kurir televiziji govorili prof. dr Milivoje Pavlović, predsednik nadzornog odbora Zavoda za udžbenike, i prof. dr Aleksandar Rastović, direktor Istorijskog instituta.

"Situacija sa udžbenicima je kulminirala i osim ekonomskih, dobila je i druge dimenzije, čak i ideološku, jer ova borba nije ideološki neutralna i ne radi se samo o troškovima roditelja nego se radi o vrlo složenom problemu sa nizom aspekata. Problem je započeo 2003. godine, dotle nije bilo ovakvih teškoća i haotičnog stanja u vezi sa udžbenicima, kada je na DOS-ovskom talasu, koji je napravio katastrofalne štete u raznim oblastima, posebno na duhovnom planu, promenjen dotadašnji Zakon o udžbenicima i pod firmom liberalizacije ili demokratizacije dozvoljeno je da svako može da izdaje udžbenike i uđe u školu", objasnio je prof. Pavlović i naglasio da je taj zakon menjan u nekoliko navrata u pogrešnom smeru.

S obzirom na to da te tendencije nisu uspele, kako je dodao, trenutno imamo oko 70 izdavača koji izdaju udžbenike koji ulaze u školu i bore se za parče kolača koji nije mali, tačnije iznosi 70 do 100 miliona evra.

"70 izdavača napada škole i roditelje, među njima je i Zavod za udžbenike koji postoji više od 60 godina, ali su mu vezane ruke jer je javno preduzeće i ima obaveze koji proističe iz 31 akta, 15 zakona, ostalo su Vladine uredbe... Njegova izdanja više nisu dominantna, 3/4 tržišta udžbenika drže i kontrolišu strani i privatni izdavači,a udeo zavoda se smanjio na oko pet odsto", podvukao je predsednik nadzornog odbora Zavoda za udžbenike.

01:16

DIREKTOR ISTORIJSKOG INSTITUTA U USIJANJU: Zar je normalno da mala država kao naša ima 70 izdavača? (KURIR TELEVIZIJA)

Važno je da država stane iza identitetskih nauka, pisanja i štampanja nacionalnih predmeta i s tim u vezi odluka predsednika Srbije Aleksandra Vučića je veoma dobra, ocenio je prof. dr Aleksandar Rastović, direktor Istorijskog instituta.

Na pitanje zar država i sada nije deo tog posla, profesor Rastović kaže da jeste ali da je pitanje slobode ogromno.

"Zar je normalno da mala država kao naša ima 70 izdavača? Znate na sedam ili osam miliona stanovnika to jeste ogroman broj, a sve se krije iza te priče o slobodi i liberalizaciji tržišta. Kao takva država, s obzirom da smo ipak po brojnosti mali narod, možda to može da bude luksuz nekih velikih naroda i država, ali kada se radi o malim, balkanskim narodima i činjenice da se nalazimo na jednomvrlo trusnom području, država mora da stane iza tih identitetskih nauka, znači istorije, srpskog jezika, književnosti", objasnio je prof. Rastović.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track