DIREKTORKA BATUTA UOČI KRIZNOG ŠTABA DANAS U 11: Sigurno da ćemo ići na primenu oštrijih individualnih mera
Foto: Printscreen RTS

tv gostovanje

DIREKTORKA BATUTA UOČI KRIZNOG ŠTABA DANAS U 11: Sigurno da ćemo ići na primenu oštrijih individualnih mera

Društvo -

BEOGRAD - Dok se čekaju nove mere Verica Jovanović poručuje šta bi trebalo da imamo na umu svaki dan.

Direktorka Instituta Batut rekla je za RTS da je povećan prenos koronavirusau populaciji i da se to dešava svuda. Ističe da su mere koje su donete prošle nedelje uticale na smanjenje transmisije u populaciji, ali kaže da je individualna odgovornost od velikog značaja.

Danas zaseda Krizni štab, a posle sednice ćemo znat koje mere će biti na snazi narednih dana. Verica Jovanović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, poručila da je važno da svako poštuje mere o kojima se sve vreme govori, a to su nošenje maski, smanjenje kontakata i poštovanje distance.

"To su mere koje sa svakim novim danom treba da imamo na umu, da bismo zaštitili sebe, porodicu i okolinu", rekla je direktorka Batuta. Kako kaže, zaustavljanje prenosa predstavlja način da se uz vakcinaciju zaustavi širenje kovida u Srbiji.

Danas zaseda Krizni štab, a Verica Jovanović je rekla da će biti razmotrene sve mogućnosti. "Sigurno da ćemo ići na primenu oštrijih individualnih mera koje svako od nas treba da primeni", rekla je Jovanovićeva.

Na pitanje o pi-si-ar testovima prilikom ulaska u Srbiju, mogućim zabranama okupljanja i merama kontrole, direktorka Instituta Batut je rekla da bi sve to trebalo razmotriti i da će se videti koje će odluke biti donete. "Ali ključna odluka je apelovanje na individualnu meru zaštite i korišćenje svih zaštitnih mera", rekla je Jovanovićeva.

Apelovala je i na nastavak imunizacije i istakla da je zadatak zdravstvenog sistem i društva da pozovu sve da se vakcinišu što pre.

Podseća da virus nije prisutan samo u Srbiji, već da se posledice dešavaju u celoms vetu. Kaže da su u bolnicama sve teži slučajevi i da mngi pacijenti zahtevaju pouintenzivnu i intenzivnu terapiju, što je veliko opterećenje i za zdravstvene radnike ali i za pacijente.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track