MINISTARKA MATIĆ ZA KURIR OTKRIVA: Vrsta vakcine ne navodi se kao uslov za kovid pasoš u dokumentu koji smo dobili od EU
Foto: mtt.gov/Jelena Vučetić

SPORNI SERTIFIKATI

MINISTARKA MATIĆ ZA KURIR OTKRIVA: Vrsta vakcine ne navodi se kao uslov za kovid pasoš u dokumentu koji smo dobili od EU

Društvo -

Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija povodom najava da će kovid pasoši u Evropskoj uniji važiti samo za vakcine odobrene u EU, a to nisu kineska i ruak koje se daju i u Srbiji, kaže za Kurir da Vlada Srbije i resorno ministarstvo čekaju zvaničnu i jedinstvenu odluku Unije koja se očekuje 17. marta.

- U predlogu dokumenta, koji je dostavljen iz Brisela na uvid institucijama u Srbiji, vrsta cepiva ne navodi kao uslov za izdavanje digitalnih sertifikata - ističe Matićeva i dodaje da ne treba prejudicirati rešenja, posebno ako je poznato da je i ruska vakcina u proceduri za dobijanje potvrde Evropske agencije za lekove.

Brza i masovna imunizacija, navodi ona, najbolji su odgovor u zaštiti zdravlja svih građana i bilo kakva ograničenja u procesu vakcinacije mogu da imaju suprotan efekat. - To bi značilo kršenje osnovih evropskih vrednosti i predstavljalo bi politizaciju isključivo zdravstvenog pitanja - naglašava Matićeva.

(Kurri.rs/J.S.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track