U ČAČKU LEKARI NEĆE DA SE VAKCINIŠU, DR LUKOVIĆ APELUJE! Molim sve koji ne žele da se vakcinišu da ne šire kampanju protiv vakcina
Foto: Kurir/D.Č.

NEDOPUSTIVO

U ČAČKU LEKARI NEĆE DA SE VAKCINIŠU, DR LUKOVIĆ APELUJE! Molim sve koji ne žele da se vakcinišu da ne šire kampanju protiv vakcina

Društvo -

Čačanski infektolog, inače rukovodilac Radnog tima za praćenje širenja epidemije koronavirusa u tom gradu, dr Mihailo Luković apelovao je na kolege zdravstvene radnike da ne učestvuju u antivakcinalnoj kampanji, podsetivši da je vakcinacija stanovništva jedini način da se suzbije pandemija. Naime, od ukupnog broja zaposlenih u čačanskom zdravstvu, cepljeno je manje od trećine.

Luković je naveo da svaki građanin ima pravo da samostalno odluči da li želi da se vakciniše ili ne, pa tako i osobe koje rade u zdravstvenom sistemu, ali je zamilio sve koji ne žele da se vakcinišu, da ne šire kampanju u korist antivancinalnog lobija.

"Pritom tu najviše mislim na zdravstvene radnike. Svaki zdravstveni radnik ima pravo da samostalno odluči o imunizaciji, ne postoji zakon koji ga primorava da se vakciniše, a mislim da bi trebalo da postoji ta obaveza, imajući u vidu posao koji obavljaju. Ali ono što zdravstveni radnici ne bi smeli da rade je da vrše antipropagandu i da se priključuju antivakcinalnom lobiju. To je nedopustivo i molio bih ih da to ne rade. Nama je jedini spas vakcinacija. Nemaju pravo da ruše napore celog društva. Mislim da će takvi postupci zdravstvenih radnika uskoro biti sankcionisani", naglasio je dr Luković.

O slabom odzivu za imunizaciju zdravstvenih radnika svedoči i izjava epidemiologa dr Aksentija Tošića, direktora čačanskog Zavoda za javno zdravlje.

"Opšta bolnica u Čačku ima oko 1.050 zaposlenih, prema našoj evidenciji cepljeno je njih 300. Jedan manji broj kolega se još vakcinisao mimo akcije koju smo sproveli čim su vakcine stigle. Bilo bi logično da se zaposleni u zdravstvu vakcinišu 100 procentno, jer su izloženi najvećoj opasnosti. Ne želim da komentarišem ponašanje kolega, niti da ih učim šta treba da rade. Ako moram da edukujem ljude po fabrikama o važnosti imunizacije, svoje kolege ne moram, jer im je posao da znaju da je u vakcini spas", izjavio je dr Tošić.

Kurir.rs/D.Č.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track