01:06

Pedagog Repac savetuje roditelje kako da prijave nasilje u školi

PULS SRBIJE

SNEŽANA REPAC O ODNOSU UČENIKA I NASTAVIKA: Nasilje treba prijaviti, ali uvek treba znati koji je prvi stepen u tome

Društvo -

U školama je nekada postojala praksa da razredni starešina neuspešnu i bezobraznu decu kazni packom, ili sa više njih a neko za svoje nedelo dobije i šamar ili čupanje zulufa. Danas su ovakve metode nedopsutive i zakonom kažnjive, međutim prilikom istraživanje ove teme javnost je izuzetno podeljena. Neko smatra da deca više ne postuju predavaca kao figuru i da su sve granice pristojsnoti odavno srušene. O odnosu učenika i nastavnika govorimo sa psihologom i pedagogom Snežanom Repac.

Zbog slučaja koji se dogodio u osnovnoj školi "Joca Milosavljević" u Miloševu, nadomak Jagodine, učiteljica S. J. maltretirala P. D. (10), digla se velika bura u javnost.

puls srbije
foto: printscreen

Kako bi jedan roditelj trebalo da reaguje u ovakvoj situaciji, ali i o tome kako izgleda procedura ukoliko je žrtva učenik, na ova i ostala pitanja u Pulsu Srbije odgovara Snežana Repac, psiholog i pedagog.

- Mislim da je dobar potez roditelja onako kako je zakonom predviđeno, da se takav slučaj apsolutno prijavi nadležnim. Treba znati kojim slučajevima ide to prijavljivanje, kojim stepenicama. Prvi stepen je uglavnom razgovor sa razrednim starešinom, pa psiholog pedagog, nakon toga direktor. Kada sve to završi onda idu prijave inspekciji i ostalo - rekla je Snežana Repac.

Šta se dešava ukoliko je nastavnik žrtva, tačnije on maltretira nastavnika?

- Teško da možemo da vidimo da dete do 4. razreda napada profesora. Uvek ima onih koji hoće da skrenu pažnju, ali ta agresija ne bude uvek uprta ka nastavniku - navela je Repac.

Takođe, Snežana je napomenula da je u slučaju napada u Jagodini, nastavnica bila ubeđena da radi dobru stvari time što maltretira učenika.

- Profesor mora da prođe određene kontrole pre početka rada u školi, mora da bude smiren i ne sme svako da radi taj posao. Čini mi se da u manjim mestima kao što je to na primer Mileševo profesorke dobijaju posao preko preporuke i tako to - navela je ona.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track