NEMANJA STAROVIĆ: Srbija pridaje veliki značaj odnosima sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima
Foto: Mfa.gov.rs

predavanje

NEMANJA STAROVIĆ: Srbija pridaje veliki značaj odnosima sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima

Politika -

Državni sekretar i zamenik ministra spoljnih poslova Republike Srbije Nemanja Starović održao je danas predavanje polaznicima Nacionalnog univerziteta odbrane Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Tokom izlaganja Starović je istakao značaj koji Republika Srbija pridaje izgradnji prijateljskih odnosa sa UAE i podsetio na nedavne razgovore predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića sa princem prestolonaslednikom Abu Dabija šeikom Mohamedom bin Zajedom Al-Nahjanom tokom nedavne dvodnevne zvanične posete.

Nemanja Starovic
foto: Mfa.gov.rs

Kako je istakao državni sekretar, susret dva lidera, ne samo da je potvrdio bliske lične odnose, već je i doprineo pronalaženju novih načina bilateralne saradnje u procesu borbe protiv pandemije.

Starović je upoznao prisutne sa spoljnopolitičkim prioritetima Srbije, naglasio je da naša zemlja podržava dijalog Beograda i Prištine pod okriljem EU, zalažući se za pronalaženje kompromisnog rešenja koje će uvažavati interese svih strana.

Takođe, Starović je govorio o odnosima Srbije sa EU i NATO i objasnio je politiku naše zemlje prema regionu Bliskog istoka.

Državni sekretar podvukao je čvrstu posvećenost Srbije evropskim integracijama i istakao da članstvo naše zemlje u EU nema alternativu, ali istovremeno, kako ističe, Srbija nastoji da vodi balansiranu politiku gradeći strateške i sadržajne odnose sa SAD, Ruskom Federacijom, Kinom i drugim prijateljskim državama.

Govoreći o daljem jačanju bilateralnih odnosa Srbije i UAE, Starović smatra da oni imaju snažan uzlazni trend, naročito u oblasti ekonomije i u tom kontekstu podsetio je na odličnu saradnju u oblasti građevine.

Nemanja Starovic
foto: Mfa.gov.rs

Starović je istakao projekat „Beograd na vodi“, koji se realizuje uz pomoć kompanija iz UAE i dodao da smatra da postoji zavidan potencijal za sveobuhvatno unapređenje bilateralnih ekonomskih odnosa, ističući da građevina, energetika, poljoprivreda i odbrana imaju naročit značaj.

Nacionalni univerzitet odbrane Ujedinjenih Arapskih Emirata obrazovna je institucija, specijalizovana za školovanja visokih državnih funkcionera koji se bave poslovima odbrane i bezbednosti.

(Kurir.rs/mfa.gov.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track