03:28

TIODOROVIĆ O PREDLOZIMA NOVIH MERA

uoči sednice kriznog štaba

DR TIODOROVIĆ ZA KURIR TELEVIZIJU: Evo za koju decu će škole raditi od ponedeljka

Društvo -

Život mora da se odvija što normalnije. Praćenjem situacije može se reći da je ona pod kontrolom i da školske uprave nemaju neki izraziti skok. Imamo bolesne dece, ali je to daleko manje, međutim deca su važna za prenošenje - rekao je prof. dr Branislav Tiodorović.

Dodao je i da poslodavci moraju da razumeju situaciju, da obezbede roditeljima da rade od kuće.

- Danas ćemo razmatrati predlog, govorim o mogućnostima. Videćemo danas u toku dana. Da roditelj radi onlajn pa da može dete da ostane od kuće, ako to nije moguće škole će morati da rade.

Branislav Tiodorović
foto: Kurir TV

Rizik jednak nuli u prirodi ne postoji, pa ni u životu - naglasio je dr Tiodrović.

- Mislim da će škole raditi za onu decu za koje nije moguće obezbediti da jedan od roditelja bude kod kuće. Selektivno mora da bude, a škole će ipak morati da rade. To je bolje rešenje - objasnio je doktor Tiodorović.

O novim epidemiološkim merama

- Kao član medicnskog dela mogu da kažem da smo bili jasni. Odavno tražimo potpuno sprovođenje mera. To nije zaključavanje kao policijski čas, to nećemo nikada predložiti. Bolje izdržati 10, 14 dana, moramo biti svesni da se odluka donosi odlukom celog Krzinog štaba. Odluka se donosi balansiranjem između ekonomije i zdravlja - objasnio je dr Tiodorović.

Dodao je da treba da balansiramo između mera koje će biti delotvorne.

- Znam da ogroman deo stanovništva poštuje mere i to mi je jasno, ali imamo nekih 10 odsto njih koji to ne vidi tako. Siguran sam i da ugostitelji poštuju mere, ali ima i onih koji iskaču iz toga.

Branislav tiodorovic
foto: Kurir

Kazao je da je primena kontrole najvažniji deo.

- Ako bi se sprovodile strogo i bila primena krivičnog zakona bilo bi drugačije.

Dodao je da su protekle sednice Kriznog štaba bile dosta burne.

- Doneli smo ipak odluku za ovih pet, šest dana. Siguran sam da je većina bila svesna te potrebe jer je veliki broj obolelih. Moramo biti svesni da uvažavamo sve zakone - kazao je doktor.

Da bi došli do četvrtog talasa mora da postoji period gde će sve biti svedeno na sporadične slučajeve - istakao je profesor.

Branislav Tiodorović
foto: Kurir TV

Govorio je i u dolasku naših državljana za vreme Vaskrsa.

- Neće se vratiti naši, samo će doći pa će se opet vratiti tamo gde rade. Pitao sam ih da li se isplati da dođu pa da se vrate, a rekli su mi da nema nigde veće slobode u kršenju mera nego u Srbiji. Rekao sam im da se ponašaju i ovde kao u Austriji i Nemačkoj.

O AstraZeneka vakcini

- Treba da budemo svesni da je dobro što je u nekim zemljalma zaustavljena vakcinacija jer znači da se vakcina dobro ispituje. Ne daje se vakcina ako se desi nešto. Svaki organizam drugačije reaguje. Temperatura, bol u ruci, groznica sve je to normalno.

Tromboza ipak nešto znači, a znamo da i ovaj virus to može da izazova. Treba pohvaliti sve to, u Americi su potpuno stali dok nisu ispitali to. AstraZeneka je odlična vakcina i možemo se vakcinisati - zaključio je dr Tiodorović.

O kažnjavanju za kršenje mera

- Ja sam za to da primenimo silu argumenata, da ljudi znaju šta je to što je korist njihovog zdravlja. Bilo kakav pritisak nije u skladu sa etikom, sa Hipokratovom zakletvom, moramo pružiti pomoć svakome. Razumem zašto je kolega to rekao, on je u crvenoj zoni i podržavam ga, ali ne možemo tako da rešimo problem.

Situacija u Nišu

- Imamo povećanje. Veliki broj mladih se zarazi i ne želi da se testira, oni izbegavaju testiranje i na taj način izbegavamo pravu sliku o tome. Uzrast dece, mlađi od sedam godina, ima ih 40-ak u KBC Dragiša Mišović, u Nišu 12, ali bez teških tegoba. Oni su mnogo važniji zbog prenošenja da će možda preneti bakama i dekama, roditeljima - objasnio je dr Tiodorović.

Podsetimo, medicinski deo Kriznog štaba danas ima konsultacije sa predstavnicima Vlade, nakon čega će se znati svi detalji o daljem radu škola.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track