AKO DECA PREĐU NA ONLAJN NASTAVU I RODITELJI DA OSTANU KOD KUĆE Udruženje roditelja: Oni ne mogu sami, neko mora da bude sa njima
Foto: Shutterstock

DANAS PADA ODLUKA

AKO DECA PREĐU NA ONLAJN NASTAVU I RODITELJI DA OSTANU KOD KUĆE Udruženje roditelja: Oni ne mogu sami, neko mora da bude sa njima

Društvo -

Sam prelazak najmlađih osnovaca na onlajn nastavu predstavlja za roditelje veliki problem, kaže za Kurir Dragana Soćanin, predsednica Udruženja roditelja

Medicinski deo Kriznog štaba danas ima konsultacije sa predstavnicima Vlade, nakon čega će se znati svi detalji o daljem radu škola, a tim povodom Kurir je kontaktirao Udruženje roditelja.

- Deca ispod 12 godina po zakonu ne mogu sama da ostanu kod kuće, neko od roditelja mora da bude sa njima, ali šta će onda biti sa roditeljima koji rade, a i sa onima koji imaju mogućnost da rade od kuće. Oni koji mogu da rade od kuće svoje obaveze ne bi mogli da završavaju, jer deci treba pomoć oko tehničkih stvari, oko ulaska na sajt, kako da otvore mejl, viber grupe, a pored svega imaju i domaće zadatke koje ne mogu sami da odrade - objasnila je Soćanin.

Ona je istakla u slučaju da deca moraju da pređu na onlajn nastavu, onda treba da se donese odluka da roditelji ostanu kod kuće i da im se to ne računa kao bolovanje ili odmor.

- Tokom vanrednog stanja je to bilo mnogo jasnije, sada baš i nije, jer se roditelji ne uzimaju u obzir, a oni ne smeju da ostanu bez posla. Trebalo bi i uprostiti gradivo bar za najmlađe osnovce, da se spuste kriterijumi kako bi i đaci mogli da izvrše svoje obaveze - kazala je ona.

Profesor dr Branislav Tiodorović rekao je danas za Kurir TV da imamo bolesne dece, ali da je to daleko manje, međutim stvar je u tome što su deca važna za dalje prenošenje virusa.

- Mislim da će škole raditi za onu decu za koje nije moguće obezbediti da jedan od roditelja bude kod kuće. Selektivno mora da bude, a škole će ipak morati da rade. To je bolje rešenje - objasnio je doktor Tiodorović.

Konačnu odluku trebalo bi da donesu danas.

(Kurir.rs/A.Kocić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track