Najnovije vesti

DOKTORKA MARIJA IZ KBC BEŽANIJSKA KOSA: Stižu pacijenti u izuzetno teškom stanju, duže vreme čekali kod kuće
Foto: Printscreen RTS

VRATILI SE U KOVID SISTEM

DOKTORKA MARIJA IZ KBC BEŽANIJSKA KOSA: Stižu pacijenti u izuzetno teškom stanju, duže vreme čekali kod kuće

Društvo

U Kliničko-bolničkom centru "Bežanijska kosa", koji se danas vratio u kovid sistem, pregledano je 12 pacijenata sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom i primljena su dva vitalno ugrožena pacijenta koji će odmah ući u jedinicu Intenzivne nege, izjavila je direktorka te ustanove Marija Zdravković.

"To su pacijenti koji su duže vreme čekali kod kuće i došli su u izuzetno teškom stanju", rekla je Zdravković.

Ističe da je bolnica spremna za ulazak u kovid sistem što se tiče ljudstva i organizacije.

"KBC Bežanijska kosa ima oko 250 postelja koje će biti na raspolaganju kovid pacijentima. Od toga je 10 odsto na intenzivnom najvišem nivou, šok jedinice, i mislim da će to biti verovatno dovoljno za pokrivanje najtežih pacijenata koji zahtevaju hospitalno lečenje", navodi Zdravković.

Poručuje da onkologija KBC "Bežanijska kosa" nastavlja da radi i da ima odvojen ulaz od kovid dela.

Navodi da je ta bolnica tokom prethodnih nedelja, koliko nije bila u kovid režimu, zbrinjavala pacijente sa posledicama kovid, a oko jedne šestine pacijenata su bili oni koji su došli zbog urgentnih stanja koja su nastala kao komplikacija kovid infekcije.

"Mi smo zbrinuli oko 13.000 pacijenata, od toga je hospitalno lečeno oko 1.600. Ono što je bitno je da kovid infekcija ostavlja produženo stanje ne samo hroničnog zamora, nego i posledice na kardiovaskularnom sistemu, plućima, neurološke posledice i zbog toga je bitno da se ti pacijenti jave na vreme i dobiju terapiju", poručila je Zdravković.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track