UPRAVO STIGLE ODLIČNE VESTI: Proizvodnja ruskog cepiva protiv kovida počinje za MESEC DANA na Torlaku
Foto: Printscreen RDIF, Shutterstock

zvanično

UPRAVO STIGLE ODLIČNE VESTI: Proizvodnja ruskog cepiva protiv kovida počinje za MESEC DANA na Torlaku

Društvo -

Ruski Fond za direktne investicije i Institut za virusologiju Torlak saopštili su danas da su postigli dogovor o proizvodnji vakcine "Sputnjik ve" protiv koronvirusa koja bi mogla da počne do maja u postrojenjima u Srbiji.

Srbija će tako postati prva zemlja u Jugoistočnoj Evropi koja će proizvoditi vakcinu "sputnjik" koja bi mogla da se izvozi kasnije u druge zemlje regiona, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu "Sputnjika ve".

Direktor RDIF Kiril Dimitrijev izrazio je zahvalnost vladi Srbije za konstantu podršku i poverenje u rusko cepivo.

- Srbija je među prvim zemljama u svetu koje su odobrile "sputnjik" i koriste tu vakcinu radi zaštite stanovništva od koronavirusa. Proizvodnja ruske vakcine u Torlaku obezbediće lakšu logistiku i pomoći da se ubrza program vakcinacije u zemlji - rekao je Dimitrijev.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović zahvalio je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i RDIF-a na podrši u očuvanju zdravlja i života građana Srbije i dodao da će proizvodnja vakcine "sputnjika ve" u Institutu Torlak jačati kapacitete naše zemlje u borbi protiv pandemije koronavirusa te otvoriti nove perspektive za distribuciju ove vakcine u regionu Jugoistočne Evrope.

Prvi kontigent vakcine "sputnjik" u Srbiju je stigao 30. decembra, a vakcinacija tim cepivom počela je 6. januara.

"Sputnjik" je do sada registrovan u 56 zemalja sveta. Vakcina je,prema podacima objavljenim u časopisu Lanset efikasna 91,6 odsto.

Zasnovana je na humanom adenovirusu i daje se u dve doze.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track