Najnovije vesti

Britanski soj sve dominantniji kod dece
00:36

Britanski soj sve dominantniji kod dece

istraživanje

KOD DECE DOMINANTAN BRITANSKI SOJ! Preti opasnost da će najmlađi postati najveći prenosioci virusa (KURIR TELEVIZIJA)

Društvo
16:26h

Sve je više dece zaražano koronavirusom. Dominantan je britanski soj, te se najmlađi zaražavaju mnogo više nego prethodnih meseci, ipak, deca i dalje retko imaju težu kliničku sliku. Mi smo istraživali zašto je britanski soj virusa toliko opasan.

 

Ranije je virus bio prisutan mahom kod dece srednjoškolskog uzrasta, ali doktori upozoravaju da je sada granica sve niža, a simptomi sve raznovrsniji.

"Britanski soj se brzo širi kako među decom tako i među starijima. Taj britanski soj je samo virulentniji, znači on se brže prenosi i deca uglavnom mogu da budu predškolskog uzrasta, čak i ona vrtićka deca, oni mogu da budu zdravi nosioci virusa, da imaju virus u svom nazofaringsu i da budu zaraženi, i da jednostavno prenesu infekciju starijima.", rekla je Biljana Đurić Stojadinović, Dom zdravlja Palilula, pa dodala “Sada mi stvarno imamo jednu ekspanziju gde su manja deca zaražena i imaju raznovrsne simptome. Tu sada imamo pored glavobolje i povišene temperature, malaksalosti i kašlja, imamo i prolive, povraćanje praćeno opet povišenom temperaturom, jedna opšta pospanost.”

Uz teže simptome sve više zaraženih u svetu oboleva i od sindroma multisistemske upale, prateće bolesti kao posledica infekcije.

“Suština toga je da organizam reaguje suviše jako svojim imunološkim odgovorom. Toliko jako da čak napadne ćelije svog sopstvenog organizma. Iz nekog razloga, ne dovoljno poznatog, organizam se okrene protiv sebe. “, objasnio je pedijatar Saša Milićević.

Ovakva istraživanja sve više dolaze u žižu javnosti, jer mnoge države razmišljaju o ponovnom otvaranju škola, a time se stvara i strah da deca ne postanu najveći prenosioci virusa. Zato mnogi pedijatri smatraju da bi vakcinacija trebalo postati obavezna i za mlađe uzraste.

Kurir.rs

OVDE MOŽETE PRATITI UŽIVO KURIR TELEVIZIJU

Bonus video:

Doktorka Olivera Ostojić o kovidu kod dece
02:10

Doktorka Olivera Ostojić o kovidu kod dece

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...