EMISIJA USIJANJE DANA

USIJANJE DANA, POLEMIKA OKO ISTOPOLNIH ZAJEDNICA: Gej aktivisti ne kriju da žele usvajanje dece, ko je za, a ko protiv?

Društvo -

Podeljenost društva oko zakona o istopolnim zajednicama danima je jedna od glavnih tema u medijima. Nakon što je Sinod SPC rekao da je Zakon o istopolnim zajednicama za Srpsku pravoslavnu crkvu neprihvatljiv, a više od 500 naučnika i javnih ličnosti potpisalo peticiju da se zalaže za usvajanje ovog Zakona, društvo se još glasnije izjašnjava i to pre skupštinske rasprave.

Šta su argumenti za, a šta protiv ovog zakona? Na ovo i ostala pitanja u Usijanju dana na Kurir televiziji govori novinar i aktivista novinar i LGBT Marko Srejić, pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava Boris Milićević i Vladan Glišić, narodni poslanik.

Vladan Glišić rekao je da će glasati protiv Zakona, dok je aktivista Srejić rekao da može svakako bi glasao za!

Usijanje dana, Vladan Glišić
foto: Kurir

- Ja radim u Ministarstvu koje je pripremilo Zakon tako da ću biti za svakako - naveo je pomoćnik ministra Milićević.

Kako je Srejić objasnio on razumem da je naše društvo tradicionalno i jasno je svima zbog čega nisu za ovaj Zakon, kao ni da ljudi u istopolnim brakovima mogu da usvajaju decu.

Usijanje dana, Marko Srejović
foto: Kurir

- Ne vidim zašto bi bio problem da mi imamo decu, mislim da bismo bili odlični roditelji. Ovaj Zakon nam mnogo znači jer ćemo biti prihvaćeni. - naveo je Marko Srejić.

Insistiranje na društvenom dijalogu je nešto što se forsira, stav SPC nije ništa novo, a kako je Milićević rekao niko ne želi da ugorzi brak i porodicu, ovim Zakonom se samo pokušava da se zaštiti institucija bračne zajednice.

- Da li se mi zalaženo za jednaka prava svih građana i građanki u državi ili ne, samo to želimo da znamo - naveo je Milićević.

- Ne sumnjam da je bila namera ovim Zakonom da se radi na rušenju institucije braka i porodice, samo je problem što se nekako trapavo ušlo u sve to. Insistiram na istopolnom partnerstvu, a ne na istopolnoj zajednici. Mogli bismo da pričamo drugačije da ovim Zakonom nije predviđeno to da oni žele da zaključe brak ispred matičara. Sloboda ličnosti ne sme da se ugrožava bez obzira na opredeljenje - naveo je Glišić.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track