ISTRAŽIVANJE POTVRDILO: Vakcine dobre za trudnice i dojilje, bebe preko placente i mleka dobijaju antitela
Foto: Promo

VAŽNO

ISTRAŽIVANJE POTVRDILO: Vakcine dobre za trudnice i dojilje, bebe preko placente i mleka dobijaju antitela

Društvo -

RNK vakcine su kod trudnica i dojilja stvorile veliki titar IgG antitela na koronavirus, koja su prenele i na svoje bebe, pokazala je najnovija američka studija. Vakcine koje rade na principu mRNK su one "Fajzera" i "Moderne", ali nijedno dosad proizvedeno cepivo ne daje se trudnicama i dojiljama jer na njima nisu ni rađena klinička ispitivanja. - RNK vakcine stvorile su značajan humoralni imunitet kod trudnica i dojilja, sličan onom kod žena koje nisu trudne. Imuni odgovori izazvani vakcinom bili su znatno veći od odgovora na prirodnu infekciju, a imuni prenos na novorođenčad dogodio se putem placente i majčinog mleka - zaključci su studije objavljene u Američkom časopisu akušerstva i ginekologije.

Rođena beba s antitelima

Prva beba u svetu rođena s antitelima na koronu nastalim posle vakcinacije majke registrovana je nedavno na Floridi. Dva pedijatra su tvrdila, kako je preneo Gardijan, da je trudnica primila jednu dozu "Modernine" vakcine u januaru, u 36. nedelji trudnoće, a potom je rodila zdravu devojčicu tri nedelje kasnije. Istraživači su analizirali bebinu krv iz pupčane vrpce i otkrili antitela u vreme porođaja.

Studiju su sproveli naučnici iz bolnica Masačusets dženeral, instituta Ragon pri MGH, univerziteta MIT i Harvarda na 84 trudnice, 31 dojilji i 16 žena u reproduktivnom dobu (18-45 godina starosti) koje nisu trudne, od 17. decembra do 2. marta 2021, a rezultati u količini antitela upoređeni su sa onima 37 zaraženih trudnica.

0484181035, trudnica, trudnoća
foto: Profimedia

- Čini se da te vakcine deluju izuzetno efikasno kod tih žena - rekla je naučnica prof. Galit Alter s instituta Ragon i dodala da nema dokaza da je kod ovih žena bilo više ili intenzivnijih nuspojava u odnosu na opštu populaciju.

trudnica, dojenje
foto: Shutterstock

Virusolog prof. dr Tanja Jovanović, prodekan Medicinskog fakulteta u Beogradu, kaže za Kurir da ovaj rad pokazuje da je vakcinalni imunitet kod trudnica i dojilja bolji od imuniteta kod trudnica koje su imale prirodnu infekciju. - Pošto IgG antitela prolaze aktivnim transportom placentnu barijeru, bebe su zaštićene od infekcije na rođenju. I u mleku se nalaze specifična IgG antitela, što takođe štiti bebe - objašnjava prof. Jovanović i dodaje da je opšte poznato da placenta može da propusti IgG antitela, što se odnosi na sve infekcije i vakcine, a ovo istraživanje na ženama vakcinisanim "Fajzerovom" vakcinom je to samo i potvrdilo.

koronavirus, Tanja Jovanović
foto: Printscreen/TV Prva

Prof. Jovanović podseća i da je jedino sada pitanja da li trudnice treba vakcinisati iako nije pokazano da cepivo može da ima negativne efekte na tok trudnoće i razvoj ploda. Za sada niko nije dao dozvolu za to. Da je stvaranje zaštite preko placente takozvani pasivni imunitet, ističe ginekolog prof. dr Željko Miković, direktor GAK "Narodni front".

Željko Miković
foto: Beta/Milan Obradović

- Beba svoj imunitet počinje da stvara početkom drugog trimestra trudnoće, oko 16. nedelje. I potom taj imunitet sazreva, a do rođenja postaje sve kvalitetniji. Plod dobija od majke antitela tokom trudnoće jer su IgG antitela sitna i mogu da prolaze kroz placentnu barijeru. A beba antitela dobija i tokom dojenja. Majka tako zaštiti dete i ne samo od kovida, kao u ovom slučaju, već i od drugih infekcija - objašnjava prof. Miković i dodaje da su, za razliku od IgG, IgM antitela velika i ne mogu da prođu kroz placentnu barijeru.

Fajzer testira vakcine za decu od šest meseci

Kompanije "Fajzer" i "Bajontek" započele su testiranje svoje vakcine protiv koronavirusa kod dece uzrasta od šest meseci do 12 godina. Oko 144 učesnika primiće vakcinu u tri različite doze kako bi testirali bezbednost. Istraživanje će se kasnije proširiti na 4.500 učesnika. Očekuje se da će "Fajzer" imati uskoro podatke o ispitivanju vakcine za decu od 12 do 15 godina.

(Kurir.rs/J. S. Spasić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track