BRANKICA JANKOVIĆ ZA KURIR: Korona je poremetila živote dece sa autizmom i njihovih porodica POVERENICA IMA SAVET ZA VAKCINACIJU
Foto: Kurir

Svetski dan dece i osoba sa autizmom

BRANKICA JANKOVIĆ ZA KURIR: Korona je poremetila živote dece sa autizmom i njihovih porodica POVERENICA IMA SAVET ZA VAKCINACIJU

Društvo -

Danas je svetski dan osoba sa autizmom, ali deca i ljudi sa autizmom su i dalje nevidljivi u društvu. Pandemija korona virusa je u mnogome je otežala život svima, a naročito deci i porodicama dece sa autizmom.

Povereniku za zaštitu ravnopravnosti i ove godine obraćaju se roditelji dece sa autizmom sa različitim problemima.

- Jedan broj roditelja imao je zamerke da prilikom donošenja novih mera u cilju zaštite i suzbijanja kovida nije bilo dovoljno razumevanja za decu sa autizmom u pogledu korišćenja usluge dnevnog boravka pri školama, dok je za jedan broj roditelja veliki problem pohađanje onlajn nastave - rekla je Brankica Janković za Kurir.

Poverenica je inače više puta ukazivala da je za ova lica izuzetno važno održavanje rutine u svakodnevnim aktivnostima, jer svaka promena i odstupanje od te rutine predstavlja problem za njih.

- Obzirom da je u toku proces vakcinacije izuzetno je važno voditi računa da se to obavi u okruženju koje im je poznato i gde se osećaju bezbedno - naglašava Brankica Janković, podsećajući na to da se je još tokom prošle godine tokom vanrednog stanja pokazalo koliko je ova grupa fragilna i koliko se mora voditi računa o njoj u novonastalim okolnostima pandemije.

Pored ostalog, tada je upućena preporuka mera Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i lokalnim samoupravama, kojom je ukazano i na probleme koji se mogu pojaviti u slučajevima u kojima je roditelje ili staratelje osobe sa autizmom neophodno smestiti u „karantin institucionalnog tipa“, jer tada osobe sa autizmom ostaju bez primarne zaštite u okviru svoje porodice.

- Tada je je preporučeno da se starateljima dece, deci i odraslim osobama sa autizmom dozvoli kretanje, u ograničenom vremenu, u blizini mesta stanovanja, tokom opšte zabrane kretanja, zbog održavanja dnevne rutine i navika koje su za njih vrlo važne - zaključila je Janković za Kurir.

Kurir.rs / Suzana Trajković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track