PREMIJERKA ANA: Ne treba PCR test po povratku iz zemalja okruženja
Foto: Printscreen TV Prva

nije menjan režim ulaska u Srbiju

PREMIJERKA ANA: Ne treba PCR test po povratku iz zemalja okruženja

Društvo -

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da nije tačno da je odlučeno da građani Srbije, pri povratku iz Crne Gore, Albanije, Bugarske, BiH, Severne Makedonije i Mađarske, moraju da imaju PCR test i naglasila da nije menjan režim ulaska u Srbiju.

"Nije tačna vest, nismo menjali režim ulaska u Srbiju, tako da naši ljudi uvek mogu da se vrate u svoju zemlju, naši državljani. Oni koji su vakcinisani, odnosno revakcinisani, mogu da uđu bez potvrde o negativnom PCR testu, dakle samo sa potvrdom o revakcinaciji", rekla je Brnabić na TV Prva.

Kada je u pitanju AstraZeneka dovoljna je jedna doza, ne i revakcinacija. Ona je dodala da ju je začudila vest jer, kako je podvukla, nije menjan režim ulaska u Srbiju.

Kako je navela, negativan PCR za ulazak u Srbiju nije potreban državljanima zemalja "Mini šengena" tj. Severne Makedonije i Albanije, kao i građanima Mađarske i Bugarske, kojima je ta mera ukinuta zbog reciprociteta.

"Odnosno jer postoji veliki broj građana koji cirkulišu preko granice i kako bi im olakšali poslovanje i život", rekla je Brnabić i istakla da se na državljane ovih zemalja ne primenjuje ni mera izolacije.

Nadam se da se život vrati u normalu do jula

Predsednica vlade veruje da bi život u Srbiji mogao da se vrati u normalu do jula, sa sve većom imunizacijom koja se očekuje u narednom periodu.

"U ovom trenutku dali smo 2,6 miliona vakcina, oko 1,5 miliona građana je dobilo makar jednu dozu, to je 26 odsto stanovništva. Revakcinisanih imamo 1.086.286, što je oko 19 odsto punoletne populacije. Smatramo da je oko 15 odsto populacije zaštićeno, do te brojke smo došli računajući revakcinisane osobe, koje su prvu dozu dobile pre najmanje pet nedelja", rekla je Brnabić.

Ona je dodala da Srbija nije morala da uvodi striktne mere kao Zapad zahvaljujući vakcinama.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja