Najnovije vesti

GRČKA, HRVATSKA, TURSKA, CRNA GORA, MALDIVI: Evo gde sve možete na letovanje i šta obavezno treba da pripremite pre polaska
Foto: Shutterstock

putovanje u doba korone

GRČKA, HRVATSKA, TURSKA, CRNA GORA, MALDIVI: Evo gde sve možete na letovanje i šta obavezno treba da pripremite pre polaska

Društvo

Grčka je do 19. aprila produžila dosta rigorozne mere zbog pandemije korona virusa, a nakon ovog datuma očekuje se da krene "pripremni deo sezone", kaže direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (Juta) Aleksandar Seničić.

- Ako ovo i krene, naši građani će moći da pređu u Grčku isključivo preko prelaza u Bugarskoj i isključivo uz negativan PCR test. Dakle, još uvek neće biti implementiran dogovor o priznavanju sertifikata o vakcinaciji - rekao je Seničić na TV Pink.

Na pitanje da li je tačno da će Grčka refundirati troškove testiranja dece, Seničić kaže da to nije zvanično i da to nije odluka države, već predlog privatnog sektora u Grčkoj, pre svega hotelijera.

Aleksandar Seničić
foto: Marina Lopičić

- Oni na taj način žele da motivišu naše građane da putuju - dodaje Seničić.

Ističe da bi se troškovi testiranja nadomestili, na primer, vaučerima i da se o ovome i dalje vode razgovori.

Seničić kaže da su građani Srbije mesecima unazad bili onemogućeni da putuju na Kipar, s obzirom na lošu epidemiološku situaciju u našoj zemlji, ali da sada od 1. aprila naši građani mogu da putuju u ovu zemlju, uz obavezan negativan PCR test.

Ističe da je to omogućeno pre svega zahvaljujući naporima kiparskog ambasadora u Srbiji.

Seničić je precizirao da još uvek nemamo sporazum sa Kiprom o priznavanju sertifikata za vakcinaciju, tako da uz dokaz o vakcinaciji i dalje nije moguć ulazak, već samo uz negativan PCR test.

U povratku je, kaže, neophodan dokaz o vakcinaciji ili negativan PCR test.

Hrvati su, kaže, neposredno nakon našeg dogovora sa Grcima, doneli gotovo istu odluku, odnosno prihvataju sertifikat o bilo kojoj vakcinaciji, a jedino je važno da je prošlo dve nedelje od revakcine, odnosno dve nedelje od primanja prve doze AstraZeneke.

- Hrvati prihvataju i negativan PCR test, kao i antigenski test - kaže Seničić.

Naveo je da Turska u ovom trenutku zahteva obavezan negativan PCR test i dodaje da Turska najavljuje, od kraja aprila i početkom maja, ukidanje svih ograničenja.

- Pratićemo situaciju, a počeli su i razgovori o priznavanju sertifikata o vakcinaciji sa Turskom. Ono što je važno da kažemo, Turci su takođe krenuli da se masovno vakcinišu Sinofarm vakcinom. Apsolutno ista stvar je i sa Egiptom - rekao je Seničić.

more, plaža, letovanje
foto: Shutterstock

Naveo je da je sa Crnom Gorom, BiH, Severnom Makedonijom i Albanijom napravljen sporazum i u ove zemlje možemo bez ikakvih ograničenja.

Kada je reč o Maldivima, Dubaiju i Dominikani, Seničić je rekao da je za sve ove dalje destinacije neophodan negativan PCR test.

Kaže da Zanzibar nema ograničenja za naše državljane i da je upravo ova destinacija među onim najegzotičnijim bila najprivlačnija tokom zime.

U znak zahvalnosti Srbiji za vakcine poklonjene Severnoj Makedoniji, njen premijer Zoran Zaev najavio je mogućnost da državljani Srbije ovog leta ne plaćaju putarinu u njegovoj zemlji, a Seničić kaže da bi moglo biti uvedeno i to da naši državljani ne plaćaju ulaz na lokalitete, u muzeje i slično.

- To treba da bude odlučeno na nivou države. Verujem da će i biti usvojeno, jer se radi o zahvalnosti našim građanima zbog vakcina - kaže Seničić.

(Kurir.rs/ Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...