Najnovije vesti

DOKTORKA OLIVERA: Duplo više dece na lečenju zbog korone nego pre mesec dana! Objasnila i kada će se mališani vakcinisati
Foto: Youtube Printscreen

kod dece od 15, 16 godina tegobe su ozbiljnjije

DOKTORKA OLIVERA: Duplo više dece na lečenju zbog korone nego pre mesec dana! Objasnila i kada će se mališani vakcinisati

Društvo

Načelnica Dečije klinike Kliničko-bolničkog centra "Dragiša Mišović" Olivera Ostojić izjavila je jutros da je u poslednjih mesec dana skoro udvostručen broj dece koja im dolaze na ambulantne preglede zbog sumnje na kovid i koja se leče od infekcije korona virusom.

- Ako je pre mesec dana bilo njih desetak, sada je oko 25, 26. To nisu veliki brojevi, ali zabrinjava brzina popunjavanja i to što je broj te dece duplo veći nego pre mesec dana - izjavila je dr Ostojić gostujući na TV Pink.

Prema njenim rečima, deca su sada mnogo zaraženija, jer dok su lekari pre nekoliko meseci samo konstatovali da su ona kovid pozitivna, sada su očigledno izložena novim mutiranim sojevima virusa, kao što je britanski koga sada izgleda ima više od 90 odsto.

Objašnjavajući kakva je klinička slika dece koja se zadržavaju na bolničkom lečenju, ona je rekla da njihov tipičan pacijent ima između 15 i 17 godina, gojazan je i ima respiratorne tegobe.

- Dolazi sa temperaturom većom od 38 stepeni, koja traje nekoliko dana, ima suv kašalj, malaksao je, boli ga glava. A kada se uradi rentgensko snimanje pluća, ponekad i skener, vidi se obostrana upala pluća i dete ulazi u protokol lečenja za kovid pacijente - navela je doktorka.

Istakla je da na lečenju imaju dece raznog uzrasta, počev od pet, šest dana života pa na dalje, a kada je reč o tinejdžerima rekla je da njihova klinička slika dosta liči na onu kod odraslih pacijenata.

Upitana da li bi i deca trebalo da se vakcinišu, dr Ostojić je podsetila da su vakcine iskorenile mnoge opasne bolesti i da su zbog toga pedijatri uvek za imunizaciju kako bi se sprečilo oboljevanje i širenje infekcija.

- Čim kao rezultat istraživanja za decu i trudnice, koja su najobimnija i najozbiljnija, dobijemo informacije da su vakcine bezbedne za decu i kada dobijemo preporuku Svetske zdravstvene organizacije da treba vakcinisati decu, naravno da ćemo postupiti po tim preporukama - navela je doktorka.

Prema njenim rečima, situacija je sada takva da se deca, pogotovu mala ne razboljevaju ozbiljno od korone i što se tiče težine bolesti, njihova vakcinacija nije neophodna.

- Za razliku od njih, kod dece od 15, 16 godina tegobe su ozbiljnjije i oni su ozbiljniji prenosioci infekcije, ali ne toliko da bi zbog toga trebalo brinuti - rekla je dr Ostojić.

Dodala je da je sada najbitnije da se vakcinišu stariji od 18 godina, dok deca trenutno nisu prioritet.

(Kurir.rs/ Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...